INTERVJU:Lazar Bodroža o "Uber Life"-u

„Über Life“, u produkciji kuće „Emote“, koja nam je prošle godine donela sjajnog „Beogradskog fantoma“, pokušaće da interaktivnošću pomeri granice i u istu dimenziju smesti filmsku umetnost i gejming industriju. Razgovarali smo o ovom filmu sa rediteljem Lazarom Bodrožom!

Na granici između epske fantastike i video igara, „Über Life“ postavlja gledaoca u aktivnu ulogu filmskog reditelja i pruža mu mogućnost da odabere razvoj događaja koji ga zanima i samim tim utiče na sudbinu glavnog junaka, koga tumači niko drugi do nezaboravni, tihi „fantom“ – Milutin Milošević. Gledajući najdužu avanturu na premijeri u TC Ušće, publika je uživala u preplitanju sna i jave, odličnoj muzici i fotografiji, a posebno u specijalnim efekatima s kojima se ne bismo postideli bilo gde u svetu. Ako ste se zapitali kako funkcioniše pomenuta interaktivnost, objašnjenje je zapravo jednostavno: svaka scena na kraju se „zamrzne“ i zatamni, a gledalac jednostavnim klikom na sličicu bira „kuda dalje”.

O „ÜBER LIFEU“

 Kako ste došli na ideju da napravite nešto sasvim neviđeno na ovim prostorima poput „Über Lifea“?
- Zabavno je bilo to što smo se stvarajući scenario stavili u ulogu konzumenta i zapitali sebe „šta bismo mi voleli da vidimo, šta bi nama bilo uzbudljivo“. S druge strane, tu je i fenomen da je gledalac koji bira tok svoje avanture u suštini finalni režiser filma, a mi smo stavljeni u ulogu konzumenta. Inače, ideju smo dobili iz raznih knjiga gde čitalac bira sam svoju avanturu. Mada, termin interaktivnog filma postoji u gejming industriji već 25 godina, pa on sam po sebi nije originalan, ali u konkretnoj filmskoj formi nije toliko istražen. Tako da u suštini ovo nije ni klasična igrica, a ni film, ovo je neka vrsta interaktivne trejlerske forme.




Kakva su očekivanja što se tiče budućnosti ovog filma?

- Kod velikih filmskih profesionalaca, koji su se bavili dizajnom zvuka, komponovanjem i specijalnim efektima postojala je izvesna doza bojazni kako će to sve funkcionisati. I ja sam se plašio da li kada neko pogleda prvu avanturu će želeti da igra sledeću. Ali, sad smo testirali na određenom relevantnom uzorku i moram priznati da je eksperiment uspeo.

O EPITETU PIONIRA SRPSKE KINEMATOGRAFIJA

Da li ste ispunili svoja očekivanja?
- Nama je ispunjenje svih očekivanja momenat da se to uopšte i ostvarilo, jer je to u samom startu delovalo poprilično neverovatno. Pošto smo tek nedavno završili DVD, možda i nismo stigli da razvijemo neke dalje ambicije. Videćemo...

Pred vašu ekipu je stavljen epitet „pionira srpske kinematografije“. Kakav je tvoj odnos prema tome?
- Nije teško biti revolucionaran ili pionir nečega na ovim prostorima. Tako da to ne bih uzimao mnogo zdravo za gotovo. Eto, mislim da je ovo jedan zanimljiv pokušaj koji je uspeo, ali videćemo sada koliko će to realno da zaživi i koliko će to široj publici biti zanimljivo.

Promocija DVD-ja ovog filma održava se u TC Ušću od 1. do 10. novembra, gde se može i kupiti po ceni od 299 dinara. Od 10. novembra DVD će se prodavati na svim kioscima i sledećim prodajnim mestima: Videopolis, Vulkan u Sremskoj, raznim pumpama...

Pogledajte još