SPAS ZA TEŠKO OBOLELE: Matične ćelije uspešne u terapiji lečenja brojnih opakih bolesti

Poslednjih decenija u svetu je zaživela praksa čuvanja matičnih ćelija, uzetih iz krvi pupčanika posle rođenja deteta, a ove ćelije uspešna su terapija u lečenju leukemije, Parkinsonove bolesti, dijabetesa, ali i mnogih drugih hematoloških i imunoloških oboljenja. Mnogi roditelji u Srbiji odlučili su se za ovu mogućnost koja bi bila od velike koristi u slučaju da dođe do ovakvih oboljenja.

Naime, kada se rodi beba, u njenom organizmu i dalje ostaju matične ćelije koje se nalaze u koštanoj srži i krvi. Poslednjih godina i u Srbiji sve više roditelja odlučivalo se na ovaj korak, a one se uzimaju čim se preseče pupčanik između majke i deteta.

To je jedina prilika kada one mogu da se uzmu i otpreme u specijalno za to napravljenu laboratoriju.

Matične ćelije se čuvaju u specijalnim laboratorijskim uslovima na temperaturi od čak -196 stepeni i to na period od 20 godina.

Ova procedura nije pokrivena redovnim zdravstvenim osiguranjem, pa su je zainteresovani roditelji plaćali iz svog džepa. Cena ovog procesa je oko 1.800 evra, a roditelji mogu da raspolažu matičnim ćelijama do punoletstva deteta, kada sva prava prelaze na dete, pa ono može da odluči da li će da nastavi da ih čuva ili se ugovor raskida.

Nakon potpisivanja ugovora sa određenom bankom za prikupljanje ovakvih ćelija, zainteresovani dobijaju neophodnu dokumentaciju, kao i set za prikupljanje krvi. Kada stigne set za prikupljanje matičnih ćelija, nosi se sa sobom u porodilište, jer se procedura obavlja prilikom presecanja pupčane vrpce.

Dve nedelje pre porođaja obavezno bi trebalo da uradite testove krvi da bi se utvrdilo da li postoje infekcije virusima, hepatitisom B i C, sifilisom, HIV-om i CMV IGM.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još