Odslikavanja

Anica Vučetić, jedna od najzapaženijih srpskih umetnica, koja za svoj izraz koristi mogućnosti novih medija, predstavila je novu ambijentalnu video-instalaciju “Odslikavanja“ u galeriji "Remont".

Umetnost: počinje u oku, okom vidimo sve, oko pogledom traži sliku koja se pretvara u umetnost, dva oka vide više od jednog, oči mogu bez umetnosti, a umetnost ne može bez očiju, a oči su ogledalo duše... 

Ovako nekako je Leonardo u “Traktatu“ pisao na ovu temu. Prošli su vekovi.

Iris oka je tačka dodira našeg unutrašnjeg prostora i onog koji nas okružuje, tačka odraza unutrašnjeg prostora i odraza i prijema slika spoljnjeg sveta. Dvostrano ogledalo. 

A ovako piše Anica Vučetić danas - 15. oktobra 2007. godine.

Šta je promenjeno? Šta je novo? I Leonardo i Anica koriste savremena sredstva, nove tehnologije i civilizacijska dostignuća - nova znanja i saznanja kad nam se obraćaju - kad nam iznose svoje ideje, misli i osećanja.

Aničine instalacije, mobile, ambijentalne radove, video-instalacije pratimo s oduševljenjem. Njen rad je takav, pleni iskrenim odnosom prema stvaralaštvu - likovnom delu - vizuelnoj umetnosti...

Često se sretnemo i na izložbama drugih umetnika po beogradskim galerijama, proćaskamo... 

Lepota duše je prvo što vidim u irisu oka Anice Vučetić.

Kroz "Odslikavanja" razumeo sam malo bolje i samog Leonarda, posle ove izložbe ili, tačnije, na ovoj izložbi. Krug je zatvoren.

Dragan Kljajić

Pogledajte još