Skupština završila rad, nastavak u sredu

BEOGRAD, 2. novembra 2010. (Beta) - Skupština Srbije završila je u utorak uveče načelnu raspravu o Nacrtu zakona o transportu opasnog tereta i potvrđivanju Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Vlada Srbije i Egipta.

Tokom rasprave u utorak, naprednjaci, radikali, poslanici Demokratske stranke Srbije (DŠ) i Nove Srbije (NS) kritikovali su predloženi zakon o transportu opasnog tereta, dok su poslanici Demokratske stranke ocenili da je zakon moderan, pouzdan i u skladu sa standardima Evropske unije.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kazao je da je cilj Zakona o transportu opasnog tereta da deluje preventivno i da smanji broj nesreća. Lider Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da su sve kazne propisane zakonom uzaludne kada opasni materijal prolazi kroz centar velikih gradova poput Beograda, Novog Sada i Čačka.

Poslanici DŠ-a su naveli da su predložena rešenja u zakonu birokratska i da bi bilo dovoljno da on ima 30 članova, dok je SNS zatražila da se zakon povuče iz procedure jer će uticati na poskupljenje transporta i pad privrednih aktivnosti.

Zakon je obesmišljen, ocenili su radikali, jer se neće primenjivati na vojne snage drugih država i NATO-a, koje koriste teritoriju Srbije za transport vojnog ili bilo kog drugog materijala.

Poslanici će rad nastaviti u sredu raspravom o potvrđivanju šest sporzuma iz oblasti finansija.

Pogledajte još