Sastanak predsednice Narodne skupštine Maje Gojković sa predsednicom Interparlamentarne unije Gabrijelom К. Baron

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se juče sa predsednicom Interparlamentarne unije Gabrijelom Кuevas Baron, koja je stigla u Beograd uoči održavanja 141. zasedanja Interparlamentarne unije, čiji je domaćin Skupština Srbije od 13. do 17. oktobra.

Gojković je istakla da je Srbija ponosna što ima mogućnost da ugosti parlamentarne delegacije iz 150 zemalja čitavog sveta, među kojima i 80 predsednika i 60 potpredsednika parlamenta, što je jedan od rekorda IPU. Gojković je naglasila da veliki broj predsednika parlamenata i učesnika dobar pokazatelj da će ovo biti značajan politički događaj.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da se zasedanje u Beogradu održava u godini obeležavanja važnog jubileja 130 godina postojanja IPU, i istakla da se zasedanje IPU održava u jednoj evropskoj zemlji, izuzev Ženeve, nakon 20 godine.

Gojković je istakla značaj beogradskog zasedanja u kontekstu debate po pitanju aktuelnih izazova u svetu i važnosti teme ovog 141. zasedanja - jačanje međunarodnog prava: uloga i mehanizmi parlamenata i doprinos regionalne saradnje.

Gojković i Кuevas Baron su istakle značaj dijaloga među parlamentarcima i ukazale na važnost brojnih foruma koji će biti održani u okviru zasedanja, kao što su forumi žena parlamentaraca, kao i mladih parlamentaraca, potom obeležavanje 30 godina usvajanja Кonvencije UN o pravima deteta.

Gojković i Кuevas Baron su ukazale da je 141. Zasedanje IPU značajno za građane svih zemalja imajući u vidu teme zaštite prava dece, unapređenja zdravstvene zaštite, pitanja zaposlenosti, klimatskih promena, rodne ravnopravnosti, kao i mladih, a Gojković je ukazala da su na 141. zasedanju uključeni i mladi kroz volontiranje kako bi se upoznali sa radom Interparlamentanre unije.

Foto: Promo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.