IPU Beograd: Maja Gojković održala niz bilateralnih susreta sa predsednicima parlamenata

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije sastala se danas sa predsednicima parlamenata više zemalja koji učestvuju na predstojećem 141. zasedanju Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu od 13. do 17. oktobra.

Gojković je danas imala susrete sa predsednicima parlamenata Sejšela, Južne Afrike, Namibije, kao i Arapske Republike Egipat, kojima je zahvalila na učešću na godišnjem zasedanju i poželela dobrodošlicu u Beograd.

Gojković je na sastanku sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Alijem Abdelom Alom naglasila značaj daljeg razvoja tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa dve zemlje, koji imaju dugu istoriju, imajući u vidu da je prošle godine obeleženo 110 godina od njihovog uspostavljanja.

Gojković i Al su podsetili na plodnu saradnju iz vremena Pokreta nesvrstanih i istakli da je to dobar osnov za razvijanje svestrane saradnje u savremenom trenutku, kao i da su dva parlamenta spremna da zajedno ispišu novu stranicu odnosa Srbije i Egipta.

Gojković i Al su razgovarali o izazovima sa kojima se susreću dve države u aktuelnom trenutku, kao i značaju međusobne podrške po važnim pitanjima za Srbiju i Egipat. Al je zahvalio Srbiji na velikoj podršci koju pruža Egiptu na svim međunarodnim forumima i ukazao da se veze dve države razvijaju i produbljuju, a o dobrim odnosima svedoči i zajednički komitet na čijem čelu su ministri spoljnih poslova dve zemlje.

Gojković je upoznala predsednika Parlamenta Arapske Republike Egipat sa situacijom na Kosovu i Metohiju i jednostranim potezima Prištine, ukazujući da je važno da i u Prištini prevlada svest o važnosti dijaloga.

Gojković i Al su ukazali da je posvećenost jačanju parlamentarnih i ukupnih veza dve države potvrđeno i tokom posete predsednice Narodne skupštine Egiptu, kao i učešćem predsednika Parlamenta Egipta na beogradskom zasedanju IPU.

Gojković je razgovarala sa predsednikom Parlamenta Sejšela Nikolasom Preom, kome je zahvalila na učešću na beogradskom zasedanju IPU i istakla da najviši nivo političkih predstavnika i otvorenost dijaloga o najaktuelnijim svetskim pitanjima omogućuje snažnu zajedničku platformu za suočavanje sa ključnim globalnim procesima. Gojković je zahvalila predsedniku Parlamenta na tome što Sejšeli nisu priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao i što su pokazali da poštuju međunarodno pravo, što je važna tema o kojoj će se govoriti i na ovom zasedanju IPU.

Gojković je izrazila spremnost za razvijanje međuparlamentarne saradnje na svim nivoima, ističući da treba iskoristiti sve veći značaj parlamentarne diplomatije u razvoju bilateralnih odnosa i da je na parlamentima da podstaknu i vlade na razvoj saradnje.

Predsednik Parlamenta Sejšela je ukazao da su Srbija i Sejšeli geografski udaljeni, ali da se ipak dve zemlje i narodi poznaju i da ih veže prijateljstvo, navodeći da i na Sejšelima postoji srpska zajednica.

Gojković je razgovarala o jačanju saradnje i sa predsednicom Parlamenta Južne Afrike Tandi Rut Modise, a predsednice dva parlamenta su istakle da dve zemlje vezuju dobri politički odnosi bez otvorenih pitanja, te da je neophodno u narednom periodu u većoj meri razvijati svestranu saradnju u brojnim oblastima. Gojković je zahvalila na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podršci prilikom pokušaja tzv. Kosova da se učlani u međunarodne organizacije, a na sastanku je istaknut i značaj dijaloga.

Gojković je ukazala da je naša zemlja spremna na jačanje parlamentarnih veza i napomenula da je Srbija jedina evropska država koja ima potpisan Memorandum o saradnji sa Panafričkim parlamentom, što potvrđuje da je Srbija posvećena saradnji sa tradicionalnim prijateljima kao što su zemlje Afrike. Predsednica Parlamenta Tandi Rut Modis je naglasila da joj je čast zbog ukazane prilike da poseti Srbiju, koja je bila jedan od osnivača Interparlametarne unije, te ukazala da u Južnoj Africi Srbija ima mnogo prijatelja.

Gojković se sastala sa predsednikom Parlamenta Namibije Peterom Katjaviviom, a na sastanku je ocenjeno da dve zemlje vežu tradicionalno dobri odnosi, koje je važno razvijati i u aktuelnom vremenu, a Gojković je zahvalila Namibiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na stavu Namibije prilikom pokušaja tzv. Kosova da postane član međunarodnih organizacija.

Ukazali su na potencijale saradnje u oblasti privrede, obrazovanja, trgovine, poljoprivrede, kao i u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Katjavivi je rekao da mu je zadovoljstvo zbog posete Srbiji, kao i da je želja Namibije da se ojača prijateljstvo dva naroda i unapredi saradnja parlamenata, privatnog sektora i pozdravio saradnju Srbije sa Panafričkim parlamentom. Katjavivi je napomenuo da je u Beograd dolazio u vreme borbe za slobodu i nezavisnost Namibije, te da izuzetno ceni podršku i solidarnost naroda Srbije i jake veze iz prošlosti i saradnje u Pokretu nesvrstanih.

Gojković i Katjavivi su podsetili na istorijske veze, kao i na činjenicu da je upravo u Domu Narodne skupštine održan prvi osnivački samit Pokreta nesvrstanih

Beograd će biti domaćin parlamentarnim delegacijama iz čak 150 zemalja, među kojima će biti 80 predsednika parlamenata, 60 potpredsednika i više od 2.000 parlamentaraca i članova delegacija.

Foto: Promo

Pogledajte još