Optuženi negirali krivicu za paljenje džamije

BEOGRAD, 3. novembra 2010. (Beta) - Bojan Hrvatin i Nemanja Stevanović negirali su u sredu krivicu za paljenje Bajrakli džamije u Beogradu u martu 2004. godine, čime je završeno izjašnjavanje o optužnici svih okrivljenih u tom postupku.

Svi optuženi negirali su krivicu, a sudija Ivana Ramić zakazala je nastavak suđenja za 3. decembar, kada će početi izvođenje dokaza.

Zastupnik oštećene Islamske verske zajednice Rajko Danilović predložio je sudu da kao svedoka pozove tadašnjeg šefa beogradske policije Milana Obradovića, koji bi trebalo da kaže po čijem je nalogu povučen kordon policije koji je čuvao džamiju.

Obradović je smenjen posle paljenja džamije, a 2008. godine imenovan je za direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. O predlogu da on svedoči sud će odlučiti naknadno.

Hrvatin je na današnjem suđenju izmenio iskaz iz istrage i rekao da je u noći između 17. i 18. marta, kada je džamija paljena, bio na Ceraku gde živi, dok je u istrazi naveo da je bio na protestu ispred zgrade vlade i onda otišao u Gospodar Jevremovu ulicu u kojoj se nalazi džamija.

Hrvatin izdržava kaznu od 30 godina zatvora na koju ga je osudio Viši sud u Beogradu zbog ubistva navijača Voždovca Bojana Majića u vozu, 2006. godine, a Apelacioni sud u Beogradu nedavno je održao sednicu na kojoj je razmatrao žalbe na tu presudu.

Pogledajte još