Zamerke što se u zakonu ne pominje Kosovo

BEOGRAD, 3. novembra 2010. (Beta) - Većina poslanika opozicije, ali i pojedini iz vladajuće koalicije, ocenili su u sredu u Skupštini Srbije da je nedopustivo što se u Predlogu zakona o zadužbinama i fondacijama uopšte ne pominju crkve i manastiri na Kosovu.

U raspravi o tom zakonskom predlogu, kritikama većine opozicije što novim rešenjima nije regulisano pitanje zadužbina na Kosovu pridružio se i poslanik PUPS-a Konstantin Arsenović.

Saša Dujović iz poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije- Jedinstvena Srbija rekao je da želi da veruje da je nenamerno iz celog teksta predloženog zakona izostavljena mogućnost da se zadužbine i fondacije osnovane na Kosovu vode u registru zadužbina Srbije.

"Zakon prepoznaje samo AP Vojvodinu, a južnu srpsku pokrajinu - nje se jednostavno odrekao", kazala je poslanica Demokratske stranke Srbije Svetlana Stojanović. Prema rečima poslanice Nove Srbije Aleksandre Janković, predloženi član zakona koji se odnosi na imovinu zadužbine eksplicitno pominje Vojvodinu ali ne i Kosovo i Metohiju.

Poslanici Srpske napredne stranke ocenili su da u predloženim rešenjima nema vizije i stratgije za razvoj zadužbinarstva, a poslanici Srpske radikalne stranke da je zakon neprihvatljiv.

Pogledajte još