Dogodine više grinfild investicija

Spoljnotrgovinski deficit od 6,6 milijardi dolara i dalje jedan od najvećih problema srpske privrede

U Srbiji postoje brojne mogućnosti za investiranje, kako u poljoprivredu, tako i u energetiku, ali i u nekretnine i saobraćajnu i drugu infrastrukturu, a već dogodine se mogu očekivate u znatno većem obimu od sadašnjih pogotovu kada je reč o grin fild investicijama − jednodušna je ocena učesnika sedmog ekonomskog samita Srbije pod nazivom „Konsolidacija stabilnosti − izazovi, vizije i rešenja“ koji je juče završen u Beogradu. Potencijalnim investitorima juče je recimo Dragan Šutanovac, ministar odbrane skrenuo pažnju na to da se mnoga vredna imovina Vojske prodaje, kao i da su konkurisali za sredstva iz NIP−a za konverziju aerodorma u Batajnici, a dogodine će to učiniti i za onaj u Lađevcima, kao i za nabavku helikoptera za gašenje požara. 

Dragan Đilas, ministar zadužen za NIP ista− kao je da je cilj ovog projekta podsticanje privrednog rasta i obezbeđivanje uslova za bolji život građana. Najviše sredstava iz NIP−a i to oko 80 odsto otići će na velike infrastrukturne projekte koje će omogućiti privlačanje stranih investitora. Za obilaznicu oko Beograda obzebđeno je 13 miliona evra, za podsticanje grin fild investicija − šest miliona, a dogodine će u budžetu za NIP biti obzebeđeno para bar isto koliko i ove godine − 547 miliona evra. Govoreći o prednostima ulaganja u srpski agrar dr Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede, podsetio je da će za nekoliko meseci početi privatizacija PKB−a koji raspolaže sa 22.000 hektara obradivih površina, a dogodine će biti privatizovanio nekoliko desetina manjih kombinata. Ministarstvo trgovine će posebnu pažnju posvetiti zaštiti potrošača i konkurencije i u tom cilju pripremljene su izmene i dopune Zakona o zaštiti konkurencije kojim će nadležna Komisija dobiti pravo i da sama izriče novčane kazne. Po njegovim rečima horsko pevanje o monopolu počelo je nakon poskupljenja hrane, koja je usledilo zbog suše. 

Aleksandar Popović, ministar energetike rekao je da će se za NIS primeniti delimična privatizacija, a pozvao je i investitore da ulažu u gasifikaciju, izgradnju elektrana i biomasu. Prema njegovim rečima na liberalizaciju uvoza nafte ne može se računati do 2010. godine. Jasna Matić, državna sekretarka potencijalne ulagače obavestila da je uveden i novi instrument − koncesije. Aleksandra Smiljanić, ministarka telekomunikacija investitore je pozvala da ulažu recimo u modernizaciju pošta, a Vesna Džinić, direktorka Agencije za privatizaciju, istakla je da do kraja godine predstoji tenderska prodaja još 22 društvene kompanije i aukcijska još 1.100 firmi.(„Pregled“)

Pogledajte još