Izložba "Van Gogh iz novosadskih kolekcija" kulturni događaj sezone!

Izložba "Van Gogh iz novosadskih kolekcija" otvorena je sinoć u Kineskoj četvrti u Novom Sadu. Povod za izložbu bio je revolt umetnika sa novosadske nezavisne scene koji su nezadovoljni projektima Fondacije NS 2021 poput nedavne izložbe Tuluz Lotreka u "Svilari" na kojoj su prikazani kako oni kažu "bezvredni printovi koji nemaju status umetničkog dela". Zato su autori izložbe pozvali Novosađane da doniraju magnete za frižidere, podmetače za čaše, majice i druge suvenire sa motivima dela Van Goga.

Uključivanjem brojnih umetnika koji su na izložbu doneli i svoje originalne radove na ovu temu, događaj je dobio dodatnu ozbiljnu umetničku dimenziju. U prepunom prostoru, prisutni su mogli da uživaju u svim pristiglim "komadima", na kojima se umetnici Tadija Janičić i Petar Mirković posebno zahvaljuju novosadskim "kolekcionarima" i njihovim kolegama umetnicima.

Zanimljivo je da se među eksponatima sa motivom nekog od Van Gogovih dela nalaze i magnet za frižider, razglednica i omot za DVD iz kolekcije Savke Gojković, majke predsednice Narodne skupštine.

Tadija i Petar sve vreme stavljaju akcenat na stvaranje kvalitetnog umetničkog programa i na Kinesku četvrt sa istim takvim sadržajem. Sledeća stvar je uspostavljanje i održavanje dijaloga.

Pored velikog broja prijatelja i interesanata, izložbu su posetili i Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, kao i Radovan Jokić, direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Podsećamo, u nedavno objavljenom intervjuu za magazin "Diplomacy and Commerce", razgovarali smo sa Tadijom i Petrom, između ostalog o takozvanoj izložbi dela Tuluz-Lotreka, koja je organizovana početkom jula u novosadskoj "Svilari".

Tadija i Petar su sa novosadske nezavisne umetničke likovne scene, a predstavljaju sve one koji, kako kažu, vide da Novi Sad nema kvalitetan kulturan program sa jedne strane, a sa druge strane pričaju o odnosu Fondacije NS 2021 prema lokalnoj umetničkoj sceni i pomenutim sadržajima.

Kako saznajemo, organizatori izložbe planiraju da osnuju "Fondaciju Novi Sad 2022" koja će okupiti sve ljude iz novosadske umetničke scene koji žele da Novi Sad bude zaista kulturna prestonica Evrope, kao i strane ambasadore, privrednike i ostale koji žele da pomognu realizaciju ove ideje.

Projekat "Van Gog iz novosadskih kolekcija" prva je u nizu akcija čiji je cilj da se skrene pažnja na to da ovdašnja umetnička scena ima mnogo više toga da pruži od onoga što se može zaključiti iz dosadašnjih aktivnosti vezanih za Evropsku prestonicu kulture.

Pogledajte još