Маја Gojković se sastala sa predsednicima parlamenata u okviru IPU

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, uoči početka 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU), koje se u Beogradu održava od 13. do 17. oktobra, sastala se sa predsednicima parlamenata Malavija, Jermenije, kao i potpredsednikom parlamenta Sirije.

Gojković se sastala sa predsednicom Narodne skupštine Malavi Ketrin Gotani Hara, kojoj je zahvalila zbog učešća na 141. zasedanju IPU, i izrazila žaljenje povodom ciklona Idai koji je pogodio ovu zemlju.

Predsednice dva parlamenta su se saglasile da su dve države u okviru Pokreta nesvrstanih izgradile prijateljstvo, kao i da je važno da se to prijateljstvo danas u aktuelnom vremenu obnavlja. Ukazale su da upravo parlamenti mogu doprineti razvoju te saradnje i formiranjem parlamentarnih grupa prijateljstva, kao i saradnjom u okviru Panafričkog parlamenta, sa kojim Skupština Srbije ima potpisan Memorandum o saradnji, a razmotrile su i mogućnost razmene parlamentarnog iskustva i parlamentarnih praksi.

Predsednice dva parlamenta su razgovarale i o problemu klimatskih promena, koje predstavljaju veliki izazov u svetu, a predsednica Parlamenta Malavi je rekla da njena država ne može sama da se nosi sa tim promenama, da je potrebno učiniti dodatne napore, posebno u razvijenim zemljama sveta, kao i da je važno da to pitanje bude na dnevnom redu IPU i drugih organizacija.

O razvoju parlamentarne saradnje predsednica Skupštine Srbije razgovarala je i sa potpredsednikom Parlamenta Sirijske Arapske Republike Najdatom Anzourom, kome je zahvalila na učešću delegacije Sirije na ovom važnom međunarodnom parlamentarnom događaju.

Gojković i Anzour su razgovarali o aktuelnim dešavanjima i ocenili da su politički odnosi tradicionalno prijateljski. Gojković je zahvalila Siriji što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i na podršci Srbiji prilikom pokušaja tzv. Kosova da postane član međunarodnih organizacija.

Anzour je potvrdio stav Sirije o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i rekao da će Sirija nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije u međunarodnim forumima.

Gojković se sastala i sa predsednikom Parlamenta Jermenije Araratom Mirzojanom, kome je zahvalila na učešću na 141. skupštini, i istakla da dve države vežu prijateljski odnosi, o čemu svedoči i nedavna poseta predsednika Jermenije Armena Sarkisijana Srbiji.

Gojković i Mirzojan su pozdravili opredeljenost dve zemlje za jačanje ekonomske saradnje i u tom kontekstu naglasili važnost potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske unije 25. oktobra ove godine.

Gojković je zahvalila Jermeniji na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i međunarodnog prava, te napomenula da Srbija ceni razumevanje Jermenije po ovom pitanju od velikog značaja za našu zemlju.

Foto: Promo

Pogledajte još