Pres konferencija IPU Beograd: Saradnja i dijalog kao vodilje predstojećeg zasedanja

Danas je u Beogradu u Sava centru održana prva zvanična konferencija za novinare povodom otvaranja 141. Skupštine Interparlamentarne unije.

Prisutnima su se obratili Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Gabrijela Кuevas Baron, predsednica Interparlamentarne unije i Martin Čangong, generalni sekretar IPU.

Govornici su otkrili o čemu će sve u narednih pet dana razgovarati. Istakli su da će pričati o raznim značajnim temama, kao što su: ugorženost zdravlja u svetu, klimatske promene, ljudska prava i ostale tačke od ključne važnosti.

Maja Gojković je izjavila da je velika čast biti domaćin Interparlamentarne unije.

- Ovo je najstarija i najveća organizacija u svetu. Кoliko je bitno za nas ovo zasedanje svedoči i činjenica da smo i pre 56 godina bili domaćini. Zato smo morali iz Skupštine da pređemo u veći prostor zbog dve hiljade ljudi koji su došli zbog ovog događaja - rekla je ona danas.

- Izuzetno je bitno da ćemo ovoga puta razgovarati o međunarodnom pravu, koje je ugroženo. Mi moramo da vidimo šta možemo da učinimo povodom tog pitanja, i zbog toga mi je zaista drago što parlamentarna demokratija u svetu dobija sve veći značaj – rekla je Gojković.

- Dve ključne reči koje će oslikati ovo naše zasedanje su saradanja i dijalog. Dijalog je važan za Srbiju, ali je i nužna potreba za ostatak sveta – zaključila je Gojković važnu stvar na konferenciji.

Gabrijela Кuevas Baron je otkrila zašto je Srbija izabrana za domaćina 141. Skupštine Intereparlamentarne unije.

- Srbija je otvorena i slobodna zemlja, koja nema sankcija, koja poštuje rodnu ravnopravnost i zato smo izabrali baš nju za 141. Zasedanje Skupštine Interparlamentarne unije. Došli smo do rekordnog broja učesnika od dve hiljade ljud u Beogradu, a to govori o njenoj snazi uprkos starosti – obavestila je ona.

- Jedini način da učinimo ovaj svet boljim za buduće generacije je da poštujemo demokratiju. Pre svega, IPU na prvom mestu je zdravlje celog sveta, ali ćemo govoriti i o ljudskim pravima, klimatskim promenama, digitalnoj ekonomiji, o pravima dece, i da se, nakon svega ovoga, vratimo u svoje zemlje sa jasnim rešenjima. Govorićemo tokom ovih pet dana i o pranju novca, o pravim ženama i mladih parlamentaraca. Ovo će biti jedna skupština o vladavini prava – rekla je Baron.

Sa druge strane, Martin Čangong je kazao da svi putevi obično vode u Rim, ali danas svi paralementarni putevi vode u Beograd.

- Ova skuština će biti prilika da razgovaramo o stvarnim građanima, ne samo o problemima. Parlamentarci su često žrtve i trpe neku vrstu progona. Mi smo ovde da bismo o svim tim stvarima razgovarali i pokušali da pronađemo rešenja u svemu tome – jasan je Čangong.

Foto: Promo

Pogledajte još