141. zasedanje Interparlamentarne unije svečano je otvorio večeras predsednik Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić proglasio je večeras otvoreno 141. zasedanje IPU, uz reči da je svet dijaloga, kompromisa i mira moguć.

Podsećajući na važnost parlamenta, čiji je cilj od osnivanja da rešava nesuglasice i sukobe razgovorom, predsednik Vučić istakao je večeras da je dijalog naročito važan za Balkan, jer su ovde tokom istorije „reke krvi“ prolivene zbog nerazumevanja i zavisti.

- Mi mali narodi, ponekad smo uskraćeni i za pravdu, novac i za razvoj, ponekad se čini da ostajemo zatvoreni i izolovani od ostatka sveta, ali danas više nego ikada, slobodarski deo sveta se budi, ljudi ponovo osećaju da su nezavisnost, suverenost i samostalno odlučivanje o ključnim pitanjima je nešto za šta moramo da se borimo i da se izborimo - dodao je on.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković zahvalila se na prisustvu svim parlamentarcima iz 149 zemalja, pa i na prilici da Beograd ponovo bude domaćin IPU zasedanja i to na 130. godišnjicu.

Ona je podsetila na istorijat osnivanja Interparlamentarne Unije i naglasila da je Srbija posvećena njenim vrednostima i ciljevima od kada je pre 128 godina postala njena članica.

- Nadam se da će ovo beogradsko zasedanje podstaći i druge zemlje da nam se pridruže i učine našu porodicu bogatijom, a naše mostove saradnje čvršće – rekla je Gojković.

Predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron je naglasila da je glavna misija zasedanja promovisanje parlamentarne demokratije i pronalazak rešenja za globalne probleme.

- Ova skupština ima zadatak da osnaži građane zemalja koje predstavljamo. Za pet dana, vraćamo se u svoje države sa domaćim zadatkom koji moramo da realizujemo - rekla je ona značajno večeras i naglasila da je glavna misija zasedanja promovisanje parlamentarne demokratije i pronalazak rešenja za globalne probleme.

O saradnji između Interparlamentarne Unije i Ujedinjenih nacija govorila je generalna direktorka Kancelarije UN u Ženevi Tatjana Volovaja ističući da je IPU posvećena vrednostima demokratije, jačanju ljudskih prava, a naročito osnaživanju omladine i žena u parlamentu.

- Kroz partnerstvo možemo da ostvarimo miran i značajan napredak – rekla je ona.

Učesnicima zasedanja IPU video porukom obratio se i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Tema ovogodišnjeg zasedanja je „Uloga i mehanizmi parlamenata u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje“, a poslanici će takođe diskutovati i o rodnoj ravnopravnosti, osnaživanju mladih, odbrani ljudskih prava poslanika i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

Podsećanja radi, Srbija je postala članica Interparlamentarne unije 1891. godine, a ovo je drugi put da je Beograd domaćin zasedanja, posle 56 godina. Skupština Interparlamentarne unije trajaće do 17. oktobra, a na zasedanju kojim se obeležava 130 godina od osnivanja ove međunarodne parlamentarne organizacije, prisustvuje 149 parlamentarnih delegacija iz čitavog sveta.

Pogledajte još