NEDELJA TURSKE KULTURE: Čelista Ugur Išik nastupio u Beogradu

Beograd je u sklopu Nedelje turske kulture juče imao čast da vidi i čuje proslavljenog turskog čelistu Ugura Išika koji od održao koncert pred ovdašnjom publikom.

Nastup održan u Beogradskoj filharmoniji pod nazivom "Duh Anadolije" obradovao je ljubitelje kako klasičnog, tako i orijentalnog zvuka. Beogradska publika je od sinoć bogatija za još jedno nesvakidašnje izvođenje, poseban zvuk i jedinstvenog umetnika.

Ugur Išik je rođen 1964. godine u Istanbulu. Svoje muzičko obrazovanje započeo je u Muzičkom udruženju Bešiktaš. Sa samo 17 godina ostvario je veliki uspeh i postao član Istanbulskog državnog konzervatorijuma, gde je od 1985. do 1995. godine bio i sam predavač. Ovaj veliki umetnik je potom počeo da radi kao čelista na Istanbulskom radiju, posle čega je dugo radio kao kompozitor i producent filmske i televizijske muzike, a danas kao član brojnih kamernih ansambla nastupa širom sveta. Istraživao je tradiciju osmanske muzike i anadolske narodne muzike i svirao ih violončelom.

Koncert "Duh Anadolije" je ispunio sva očekivanja beogradske publike, otkrio nam i približio još jednog svojevrsnog čelistu.

Izvor: Institut Yunus Emre
Foto: Institut Yunus Emre

Pogledajte još