Manje akcize na domaća goriva

Država mora što pre da odluči hoće li brzo da privatizuje NIS, ili će sačekati uvećanje vrednosti kompanije

U pančevačkoj rafineriji Naftne industrije Srbije juče je otvoreno postrojenje za rekuperaciju gasova sa baklje, vredno 1,5 milion evra. Ovo postrojenje, koje je deo Akcionog plana NIS−a za zaštitu životne sredine, omogućiće da se svi gasovi koji su ranije spaljivani na baklji oslobode zagađujućih materija i da se eliminiše emisija štetnih gasova u atmosferu, rečeno je na konferenciji za novinare koja je ujedno organizovana i povodom dvogodišnjice postojanja akcionarskog društva NIS. Prema rečima generalnog direktora NIS−a Srđana Bošnjakovića, dve godine nakon reorganizacije Naftne industrije Srbije i njenog pretvaranja iz javnog preduzeća u a.d., kompanija je profilisana kao profesionalna i fleksibilna firma. On je međutim, istakao da nakon poslovanja na poluregulisanom tržištu prethodnih godina, u 2008. država mora da stvori novi spoljašnji ambijent koji bi kompaniji omogućio da završi započeti strateški i investicioni plan, i najavio reviziju plana poslovanja za narednu godinu, uz redefinisanje akcizne politike kako bi benzini koji se proizvode u domaćim rafinerijama, bili manje opterećeni akcizama u odnosu na evrodizel koji se uvozi.

Predsednik UO NIS−a Željko Popović kazao je da je u toj kompaniji urađeno mnogo, od reorganizacije i restrukturiranja preduzeća do finansijske konsolidacije, pa ona danas može da povuče čak 900 miliona evra kredita, u odnosu na nekadašnji maksimum od 50 miliona, što pokazuje povećanje vrednosti domaće naftne industrije. Kroz odluke UO i ugovore sa velikim kompanijama, poslovanje je poboljšano uz minimalna ulaganja. Kompanija je počela i da upravlja troškovima, pa se godišnje uštede na troškovima procenjuju na 150 miliona dolara, radilo se i na poboljšanju pouzdanosti proizvodnje, obuci zaposlenih i ekološkoj zaštiti, oživljena su postrojenja koja nisu bila u funkciji, a privodi se kraju i implementacija informatičkog sistema SAP, što će uvećati vrednost kompanije za 20 procenata. Kada je reč o privatizaciji, prema njegovim rečima NIS je bio spreman za privatizaciju i pre dve godine, ali taj proces, započet sredinom prošle godine, još uvek nije završen.

NIS−u su neophodne velike investicije koje održavaju i unapređuju sistem, jer do 2010. godine treba ispuniti sve evropske standarde za proizvodnju goriva, kao i one ekološke. Zato država što pre mora da donese odluku, hoće li brzo privatizovati kompaniju, ili po završetku investicionog ciklusa, nakon čega bi NIS vredeo više. Konferenciji je prisustvovao i ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin, koji je naveo da će Rafinerija nafte Pančevo do 2009. godine u ekološke projekte uložiti oko 120 miliona evra, a jedan od tih projekata biće izgradnja zelenog pojasa u industrijskoj zoni u Pančevu, koja će je odvojiti od grada.(„Pregled“)

Pogledajte još