Nastavak generalne debate: Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje

U okviru 141. zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu, danas je nastavljena generalna debata na temu „Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje“ u okviru koje je održana rasprava o urgentnoj tački.

Na predlog Indije, urgentna tačka ovog zasedanja Interparlamentarne unije je problem klimatskih promena. Ovim povodom bila je obeležena i stotridesetogodišnjica Interparlamentarne unije.

Prva se ovom prilikom okupljenima obratila predstavnica Malavija, Gotani Hara koja je poručila da je krajnje vreme da se pozabavimo i uzrocima klimatskih promena, kao i da se istraživački napor mora usmeriti na adekvatno razumevanje i rešavanje klimatskih promena.

Predstavnik parlamenta Brazila se osvrnuo na aktuelno pitanje Amazona.

- Brazil je zabrinut za životnu sredinu. Nastavićemo da štitimo Amazoniju i Amazonsku prašumu, samim tim i prirodu čitavog sveta - zaključio je on.

Kako je Indija bila država na čiji je predlog i pokrenuta urgentna tačka, njen predstavnik je sumirao rezultate ove rasprave.

- Mi smo glavne žrtve klimatskih promena - naglasio je prilikom svog obraćanja, te se zahvalio na podršci.

Jedino pravo na repliku je imao predstavnik Brazila koji je istakao da „Brazil ima najkvalitetnije zakone o zaštiti životne sredine na svetu“. Time je zaključena sednica Interparlamentarne unije o urgentnoj tački.

Nakon sednice o urgentnoj tački, nastavljena je generalna debata na temu jačanja međunarodnog prava i doprinosa regionalne saradnje.

Pored ostalih predstavnika zemalja, govorili su i predstavnici El Salvadora, Bahreina i Kipra. Akcenat je kao i prethodnog dana stavljen na kršenja međunarodnih prava i Izraelsku okupaciju Palestine.

- Međunarodno pravo predstavlja kamen temeljac na kome bi sve nacije sveta trebalo da temelje svoje odnose sa drugima - istakao je u narednom obraćanju predstavnik Kipra, Syllouris.

Predsednik Nacionalnog veća parlamenta Austrije, Sobotka je ovom prilikom naznačio da Austrija podržava integraciju zemalja Balkana, kojima pripada i Srbija.

Predsednik Skupštine Slovenije, Dejan Židan se u svom obraćanju zahvalio predsednici Narodne skupštine Republike Srbije Maji Gojković na doprinosu interparlamentarnoj saradnji, te poručio da vladavina prava ne bi smela da ima alternativu.

U svom govoru, zamenik Skupštine Severne Makedonije, Džaferi istakao je da Republika Severna Makedonija naporno radi da promoviše i ojača dobre susedske odnose.

- Mi očekujemo da postanemo 30. Članica NATO-a do kraja godine - dodao je Džaferi.

Nastavak ove debate očekuje se sutra sa početkom u 9.00.

Pogledajte još