Obeleženo 130 godina postojanja IPU: Unapređenje demokratije predstavlja najvažniji zadatak Interparlamentarne unije

U okviru 141. zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu danas je obeležena stotridesetogodišnjica Interparlamentarne unije. Obeležavanjem je predsedavala predsednica Interparlamentarne unije, Gabrijela K. Baron. Ovaj poseban segment je svojim prisustvom i govorom uveličala i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković.

Prisutnima se pre samog početka obratio Žil Karbonije ispred Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koji je akcentovao da je „svaka država zadužena da se bavi razmatranjem pitanja modernog ratovanja“.

- Sve više vidimo da se krše zakoni i Konvencije - skrenuo je pažnju, te naglasio da se mora apelovati na bolju usklađenost sa Konvencijama.

Samim tim, izneo je načine za prethodno pomenuto i poručio parlamentarcima da to mogu učiniti ratifikacijom instrumenata koji proizilaze iz Konvencija, političkom aktivnošću i budžetskim planiranjem.

Nakon uvodnih reči predsednice Interparlamentarne unije, Gabrijele K. Baron, da je dužnost parlamentaraca da zaštite demokratiju i ljudska prava, obratila se Valentina Matvijenko rečima da se pre 130 godina u Parizu odigrao istorijski sastanak.

- Parlamentarizam je uspeo da osvoji svet - dodala je ona.

- Drago nam je što smo mi kao paralamentarci sveta postali snaga koja može delati - zaključila je Matvijenko.

Predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković je u svom obraćanju poručila:

- Čitav svet se danas zaista nalazi na velikoj prekretnici i raskrsnici. Svedoci smo svi upornih kršenja pravila i načela međunarodnog prava - te nastavila da - zato moramo biti spremni da se samokritički preispitujemo i utvrdimo kako možemo da unapredimo naš rad u najboljem interesu građana koje suštinski i predstavljamo.

- Unapređenje demokratije predstavlja najvažniji zadatak Interparalementarne unije - dodala je, te akcentovala da zemlja Srbija pridaje veliki značaj Interparlamentarnoj uniji.

Ovom prilikom predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković je pozvala sve prisutne da posete izložbu u čast 130 godina postojanja Interparlamentarne unije.

Generalni sekretar Interparlamentarne unije, Martin Čungong je povodom ovog jubileja zaključio da se danas više ne govori o idejima, već o ljudima.

Pogledajte još