Predstavljen sajt za izračunavanje poreza

BEOGRAD, 4. novembra 2010. (Beta) - Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predstavila je u četvrtak kalkulator - sajt preko koga će na jednostavan način preko interneta moći da se obračuna iznos lokalnih poreza, taksi, naknada i ostalih nameta privredi.

Od novembra će, kako je rečeno na prezentaciji, u okviru pilot faze projekta biti moguće uporediti 20 lokalnih samouprava obračunavanjem troškova lokalne komunalne takse za isticanje firme i naknadu za korišćenje zemljišta.

Planirano je da kalkulator obuhvati sve zainteresovane lokalne samouprave u Srbiji i 16 najznačajnijih troškova za privredu.

Lokalne samouprave neće imati obavezu postavljanja podataka na sajt, ali, kako je rekao državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Slobodan Ilić, njihovi podaci su javni tako da će NALED moći i sam da ih prikupi.

Putem kalkularora, privrednici će moći da obračunaju koliko ih godišnje koštaju lokalne takse, porezi, komunalne usluge i naknade i utvrde koja opština ima najpovoljnije uslove za poslovanje. Kalkulator je dostupan na adresi www.kalkulator.naled-serbia.org.

Pogledajte još