Održana preliminarna konsultacija o Globalnom parlamentarnom izveštaju za 2021: Kako ubediti ljude u značaj tog tela?

Danas je u Sava Centru održana preliminarna konsultacija o Globalnom parlamentarnom izveštaju za 2021. godinu, u sklopu 141. Interparlamentarne unije.

Na samom početku je objašnjeno zašto je cilj Globalnog parlamentarnog izveštaja da započne realizaciju vizije za bolji parlamentarizam i jaču demokratiju. Izveštaj pokazuje i temeljna i kompleksna istraživanja, kao i preporuke koje su skica kako bi moglo da se poboljša parlamentarno fukncionisanje - što bi moglo da stimuliše diskusiju i akcije u parlamentima u specifičnim oblastima.

Više od 150 parlamenata je učestvovalo u izveštaju, dajući unikatnu percepziju unutar svoje države. Razni predstavnici zemalja su pričali o stvarima koje bi mogao da popravi sistem na svetskom nivou, kakva je veza između nacija po parlamentarnom pitanju i sa kakvim se sve izazovima suočavaju. Bilo je i diskusije o donošenju zakona i procesima rađenja istog.

Prof. dr Žarko Obradović, predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije, koji je učestvovao u diskusiji, rekao je da je imao iskustvo kroz različite parlamente.

- Ostaje pitanje kako ljude ubediti u značaj samog parlamenta. Jedno od pitanja koje bi trebalo da postamo je i kako učini parlament vidljivim u javnosti i da se zna koliki je značaj za društvo. Mi, parlamentarci, moramo da učinimo sve da pokažemo da je parlament glas naroda. Trebalo bi da se radi na sprečavanju nasilja, govora mržnje i prelazaka ljudi iz jedne grupe u drugu u parlamentu – istakao je danas Obradović.

On dodaje da je učešće mladih jako važno pitanje.

- Ostaje nerazjašnjena tačka kako mladi da se uključe u parlament. Na njima ostaje budućnost, a njihovo učešće u parlamentu jeste dobro za pozicioniranje u svetu. Parlament bi trebalo da bude ogledalo društva na svaki način – izričit je Obradović.

Učesnici su na kraju zaključili da se mora još razgovarati o ovako značajnim temama koje su ključne za rad parlamenata.

Pogledajte još