Sekretarijat

Zasnovano na izuzetnoj istinitoj priči, film "Sekretarijat" (Secretariat) je najavljen kao "najinspirativniji film godine i film koji podiže raspoloženje".

Domaćica i majka Peni Čeneri (Dajen Lejn) pristaje da preuzme konjušnicu svog bolesnog oca iako nema nikakvog iskustva sa konjičkim trkama. Uprkos bezizglednoj situaciji, Čeneri će uz pomoć trenera, veterana svog posla, Lusijena Lorena (Džon Malkovič) uspeti da se snađe u pretežno muškom poslu i na kraju će povesti Sekretarijata na spektakularno putovanje koje će se završiti tako što će on postati prvi trostruki šampion konjičkih trka za 25 godina, a možda i najbolji trkački konj svih vremena.


Zanimljivosti:

●    1973. godine Sekretarijat je postao prvi američki trostruki šampion u konjičim trkama za 25 godina, ostvarivši trkački rekord koji je i dalje neoboren.
●    Peni Čeneri, koja sada ima 87 godina, bila je integralni resurs stvaranja ovog filma. Takođe se i pojavljuje kao statista u nekim scenama.
●    1973. godine, Sekretarijat je krasio naslovne strane tri časopisa iste nedelje: „Tajm“, „Njuzvik“ i „Sports Ilustrated“.
●    Reditelj filma, Rendal Volas je bio nominovan za Oskara i Zlatni globus za scenario filma „Hrabro srce“.
●    1999. godine, američka pošta je objavila poštansku markicu u vrednosti od 33 centa s likom Sekretarijata

Pogledajte još