Talični Tom ponovo pred domaćom publikom

BEOGRAD, 5. novembra 2010. (Beta) - Posle više od decenije pauze, na kioscima u Srbiji ponovo se može kupiti Morisov "Talični Tom", jedan od najpopularnijih i najomiljenijih stripova u bivšoj Jugoslaviji i jedno od najdugovečnijih izdanja u svetu devete umetnosti.

"Neopisivo je zadovoljstvo što možemo da još jednom predstavimo Taličnog Toma domaćoj publici, koja nije mogla da čita nova izdanja u poslednjoj deceniji. Talični je današnjoj deci poznat uglavnom putem animiranih filmova, a mnoga od njih ne znaju da je strip njegov prvi dom", rekao je agenciji Beta Dušan Mladenović, glavni i odgovorni urednik "Veselog četvrtka", izdavača stripa.

Talični Tom je delo belgijskog crtača Morisa de Bevera, koji je svoja dela potpisivao samo prvim imenom. Strip se prvi put pojavio 1946. godine, a slavu u Evropi stekao je kada je 1957. godine počeo da ga piše scenarista Rene Gošini, "otac" Asteriksa, Iznoguda i Umpah-paha.

U Jugoslaviji je počeo da izlazi prvo u Kekecu početkom šezdesetih godina. Ime glavnog junaka, Laki Luk prepevao je na srpski Duško Radović. Strip je u Jugoslaviji, kao i u ostatku Evrope, odmah stekao veliku popularnost i decenijama je izlazio u raznim izdanjima.

Pogledajte još