Sahranjen Viktor Černomirdin

MOSKVA, 5. novembra 2010. (Beta) - Bivši premijer Rusije Viktor Černomirdin sahranjen je u petak u Moskvi uz najviše državne i vojne počasti.

Sahrani Černomirdina koji je umro u sredu, 3. novembra u 72. godini, prisustvovali su predsednik Rusije Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin, i rukovodstvo Gasproma čiji je bio osnivač, supruga bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, Naina, bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma, ruski političke i druge ličnosti.

Na komemoraciji u Domu prijema ruske vlade, Medvedev je kazao da je Černomirdin koji je bio premijer od 1992. do 1996. poneo sav teret teških 1990-ih godina. Rekao je da je ceo život radio za svoju zemlju i svoje obaveze ispunjavao pošteno.

Putin je kazao da je Černomirdin bio primer za sve političare, da je njegova vlada sprovodila veoma teške, komplikovane reforme, i da je uvek preuzimao odgovornost.

Patrijarh Kiril koji je služio završni deo opela kazao je da je Černomirdin služio državi u najtežim godinama. "Te odluke koje je donosio najčešće su bile diktirane željom da se doprinese dobrobiti i da postupa po savesti", rekao je Kiril.

Pogledajte još