U LOŠIJEM STANJU OD OČEKIVANOG: "Pobednik" se držao na devet zarđalih šrafova

Bronzana skulptura "Pobednika" je sedam dana u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu. Za to vreme proveravana su detaljno sva oštećena i napravljen plan koraka tokom restauracije koja počinje ovih dana. U Zavodu za zaštitu spomenika kažu da je najpre planirano skidanje sloja oksida i crne čađi sa skulpture jer je, zbog velike količine sumpor-dioksida u atmosferi, stvoren sloj bakar-sulfata.

- Biće uklonjeni debeli slojevi patine kako bi se došlo do originalne površine, nikako do ogoljene površine metala. Kako bi se usporio prirodni proces patiniranja, biće obavljena hemijska obrada. Najzahtevniji zadatak biće sanacija narušene statičke sigurnosti skulpture, što je i osnovni razlog zbog kojeg je morala da bude dopremljena u radionicu u Smederevu - kažu u Zavodu

Postament na kome je stajao "Pobednik", kako se ispostavilo, bio je u gorem stanju od očekivanog. Korozija je potpuno zahvatila čelične profile toliko da su se mogli lomiti rukom.

- Čelične sajle u skulpturi su popucale, tako da se "Pobednik" držao samo preko devet oštećenih šrafova i betona.

U postolju "Pobednika" otkriven je misteriozni kamen, sa nejasnim ćiriličnim natpisom. Kako je objasnio Zoran Nikolić, autor knjige "BG priče", nesumnjivo je reč o nadgrobnoj ploči:

- Posle preseljenja starog groblja koje se nalazilo na prostoru današnjeg Tašmajdana, tadašnja gradska opština Beograda odlučila je da višak nadgrobnih ploča prebaci na Kalemegdan.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još