Poluvreme u Kini 30 minuta

PEKING, 5. novembra 2010. (Beta-AP) - Čelnici fudbalske Super lige Kine doneli su neuobičajenu odluku da dozvole da pauza izmedju dva pouvremena na mečevima poslednjeg kola šampionata traje i do 30 minuta kako bi se sve utakmice igrale simultano.

Privremena mera je uvedena prošle nedelje, a važiće samo za subotnje utakmice poslednjeg kola.

Svi dueli će i početi u isto vreme, a želja uprave Super lige je da spreči mogućnost da pauze na nekim utakmicama traju kraće nego na drugim i da neki timovi mečeve završavaju znajući konačan rezultat ostalih duela.

Pravila Svetske fudbalske federacije (FIFA), medjutim, ne dozvoljavaju takvu mogućnost, već jasno kažu da pauza ne sme da traje više od 15 minuta.

Rukovodstvo kineskog prvenstva ograničilo je i sudijsku nadoknadu na minut u prvom i četiri minuta u drugom poluvremenu.

Titulu šampiona već je osvojio Šandong Luneng, ali se nekoliko timova bori za mesto u azijskoj Ligi šampiona, a još nekoliko za opstanak u prvom rangu takmičenja u kineskom prvenstvu.

Kontroverzna odluka samo je poslednja u nizu spornih stvari u kineskom fudbalu u kome ne manjka publike i unosnih sponzorskih ugovora, ali su problem optužbe za lažiranje mečeva, korupciju i zastrašivanje igrača.

Kineski klubovi već nekoliko godina ne beleže dobre rezultate u medjunarodnim takmičenjima, a nacionalni tim je propustio prethodna dva Svetska prvenstva. Nije blistao ni na kontinentalnim turnirima.

Pogledajte još