VRATITE USNAMA MEKOĆU, NEŽNOST I SJAJ: Med i šećer za sladak poljubac

Baš kao i licu i telu, i usnama je potrebna nega. Naročito u jesenjem i zimskom periodu kada su izložene vetru, kiši, snegu i niskim temperaturama zbog čega su suve, crvene i sklone pucanju. Usne lako gube vlažnost i dehidriraju zbog tankog sloja kože, ali najčešći razlog suvoće je nedostatak tečnosti u organizmu. Zato se savetuje konzumiranje vode u dovoljnim količinama, naročito kada je vreme suvo. Važnu ulogu u negovanju usana ima i ishrana. Nedostatak vitamina i minerala dovodi do pucanja usana i veoma je bitno da kroz namirnice unesete u organizam dovoljno vitamina A i B.

Mnogo je načina da im povratite mekoću, nežnost i sjaj, jer lepe usne podrazumevaju i konstantnu brigu o njima. Evo nekoliko predloga kako možete da ih negujete u kućnim uslovima.

Pilinzi

Mada su gotovi preparati za piling usana lako dostupni, jednostavno i brzo možete da ih pripremite i sami. Potrebno je samo da pomešate jednu kašičicu šećera i pola kašičice meda. Nanesite na usne, ostavite da deluje nekoliko minuta, zatim istrljajte grubim peškirom ili četkicom za zube i isperite mlakom vodom. Ovaj tretman preporučuje se jednom nedeljno. Veoma je efikasan i piling od šećera, soli i vazelina. Pomešajte sastojke i nežno ih nanesite na usne. Trljajte kružnim pokretima kako bi se skinule mrtve ćelije kože, zatim operite usne mlakom vodom. Efekat će odmah biti vidljiv.

Prirodne maske

Jedan od najboljih načina za negu usana su prirodne maske, a med je gotovo nezaobilazan sastojak. Nanesite ga na usne i držite otprilike pet minuta. Ne morate ni da ga skidate, možete ga pojesti. Suve i ispucale usne dobro će nahraniti i kokosovo ulje koje takođe treba držati na usnama oko pet minuta, a zatim ga isperite. Za samo nekoliko minuta možete pripremiti još jednu masku. Pomešajte po jednu kašiku maslinovog i kokosovog ulja, meda i šećera, dok ne dobijete ujednačenu pastu, a zatim je lagano utrljajte na usne. Posle nekoliko minuta isperite vodom, a ostatak smese sačuvajte za sledeći tretman.

Balzami i labelo

Svaka devojka u torbi uvek treba da ima balzam ili labelo koji će svakodnevno koristiti, bez obzira na godišnje doba. Nanesite ih nekoliko puta tokom dana, a obavezno pre spavanja. Koristite preparate koji sadrže glicerin, aloju, vitamin E ili pantenol.

Mleko i latice ruže

Evo još jednog starog, ali proverenog recepta za negu usana. I vrlo jednostavnog. Latice ruža ostavite da stoje u mleku nekoliko sati, a zatim tu tečnost namažite na usne.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.