OSAM HILJADA GODINA: Najstariji biser na svetu pronađen u Abu Dabiju

Nadležno ministarstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata najavilo je da će na prestojećoj izložbi u Abu Dabiju, biti predstavljen biser star osam hiljada godina, za koji arheolozi tvrde da je najstariji na svetu.

Biser je pronađen tokom arheoloških istraživanja na ostrvu Maravah u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Posle analize radioaktivnim ugljenikom utvrđeno je da su slojevi bisera nastali između 5.800. do 5.600. godine pre nove ere - naveo je predsednik Odeljenja za kulturu i turizam Abu Dabija, Muhamed al-Muabarak.

- Otkriće najstarijeg bisera na svetu u Abu Dabiju dokaz je da ekonomska i kulturna istorija ovog regiona ima duboke korene koji sežu do ranog neolita - dodaje al-Muabarak.

Biser će biti prvi put prikazan na izložbi "10.000 godina luksuza", koja je će biti otvorena 30. oktobra u "Luvru Abu Dabi".

Stručnjaci iz Emirata veruju da se biserima trgovalo sa putnicima iz oblasti Mesopotamije i drevnog Iraka, u zamenu za keramiku i drugu robu. Verovatno da su biseri i tada nošeni kao nakit.

- Venecijanski trgovac draguljama Gasparo Balbi, koji je putovao kroz ove krajeve, pominje ostrva kraj obale Abu Dabija kao izvor bisera u 16. veku - navodi se u izveštaju odeljenja za kulturu.

Industrija bisera je nekada bila podrška ekonomiji UAE, ali trgovina se urušila 1930-ih sa pojavom japanskih kultivisanih bisera i pošto su sukobi uzdrmali međunarodnu ekonomiju.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još