UKAZUJE NA DRUGE BOLESTI: Nije svaka zaboravnost demencija

Ukoliko ste zaboravni, loše koncentrisani, ponekad usporeni, zbunjeni i potišteni, ne mora da znači da je reč o demenciji. Ovi simptomi mogu da budu karakteristični za neka druga stanja, koja lekari često opisuju kao reverzibilnu demenciju.

Delirijum

Delirijum ili stanje zbunjenosti i konfuzije, koje nastaje iz više razloga, može da bude vrlo slično demenciji. Međutim, za razliku od demencije, simptomi delirijuma traju svega nekoliko dana, dok su u slučaju demencije trajni i progresivni.

Depresija

Ljudi koji pate od depresije iskusili su momente zaboravnosti i dezorijentacije. Ali ipak postoji jednostavan način da se utvrdi razlika između depresije i demencije. U slučaju depresije prvo nastupa loše raspoloženje, koje uzrokuje probleme s pamćenjem, dok u slučaju demencije oboleli postaju potišteni baš zbog pada kognitivnih sposobnosti.

Nedostatak vitamina B12

Deficit vitamina B12 može da uzrokuje malokrvnost, stanje koje direktno vodi ka pojavi simptoma poput usporenosti, apatije i nervoze. Iz tog razloga ovi znaci bi trebalo da upute osobu na proveru količine vitamina B12 u organizmu, kao i na ispitivanje da li se ova hranljiva materija pravilno apsorbuje.

Bolesti štitne žlezde

Osobe koje pate od smanjene funkcije štitne žlezde ili hipotireoidizma često mogu da imaju simptome slične demenciji. Jedini način da se precizno utvrdi uzrok simptoma je da se uradi analiza hormona štitne žlezde.

Alkoholizam

Oni koji su skloni da često konzumiraju alkohol mogu da iskuse simptome poput amnezije i zbunjenosti. Međutim, iako alkoholizam smanjuje mogućnost da se setimo nekog događaja, nakon prestanka zloupotrebe alkoholnih pića mozak može da se vrati u normalno stanje.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.