NAUKA JE DOKAZALA: Ne postoji ljubav na prvi pogled

Mada mnogi veruju u ljubav na prvi pogled, stručnjaci tvrde da ona ne postoji i da je reč o snažnoj početnoj privlačnosti, odnosno požudi.

Ovo je pokazala nova studija objavljena u časopisu "Journal of the international association for relationship research". U istraživanju je učestovalo 200 ispitanika koji su išli na ljubavne sastanke nakon čega su ispričali kakvu vrstu privlačnosti su osetili prema partneru prilikom svakog susreta.

Istraživanje je bilo podeljeno u tri faze: anketa preko interneta, laboratorijska studija i susreti uživo koji nisu trajali duže od 90 minuta. Nakon sastanka učesnike istraživanja su pitali da li su osetili nešto poput ljubavi na prvi pogled i koliko im je ta osoba bila fizički privlačna. U obzir su uzete tri komponente: intimnost, predanost i strast.

Samo 32 ispitanika su rekla da su osetili ljubav na prvi pogled, a najzastupljenija ljubavna komponenta bila je privlačnost. U istraživanju je učestvovalo 60 odsto žena, ali ljubav na prvi pogled su uglavnom doživeli muškarci. Nijedna nije bila uzajamna.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još