Pljačke, laži i privatizacija

Zaposleni prete blokadom prilazima Kopaoniku ukoliko se nastavi s oduzimanjem imovine kompanije za potrebe JP „Skijališta Srbije“

Predstavnici sindikata i zaposlenih u društvenom preduzeću Internacional CG (ICG) zatražili su juče na konferenciji za novinare „povratak privatizacije te kompanije u zakonske okvire“ i poštovanje pojedinačnih kolektivnih ugovora. Oni su istakli da nakon tri godine od započinjanja procesa privatizacije tog društvenog preduzeća, nije dobijen nacrt Programa restrukturiranja niti je izvršena procena kapitala firme, pa je Vlada na osnovu netačnih podataka dobijenih od privatizacionog savetnika Agencije za privatizaciju, nedavno donela zaključak o rešavanju viška od 800 zaposlenih u ICG− u, uz otpremnine od 250 evra po godini radnog staža. 

Prema rečima Tihomira Stojanovića, koordinatora i predsednika IO Sindikata Hotel interkontinental Beograd sa apartmanima „Nezavisnost“, tvrdi da kompanija godinama unazad posluje pozitivno, kao i da poseduje veliku i veoma atraktivnu imovinu. On je ocenio da se restrukturiranje i privatizacija kompanije sprovode uz mahinacije i na nezakonit način, protiv interesa zaposlenih, kako bi se društvena imovina prenela u privatne džepove. Slavica Simonović Badža, predsednik IO sindikata „Nezavisnost“, kazala je da je ICG 2004. u privatizaciju ušla kao likvidna kompanija i da nema dokaza da negativno posluje. Internacional CG nastao je kao ćerka firma kompanije Genex kada se 1999. godine odvojio od nje i u novu kompaniju je prešla većina radnika. Danas zapošljava 1.557 ljudi, poseduje ogromnu imovinu i posluje u punom kapacitetu, tvrdi Simonović Badža i dodaje da je smešno da se takvoj firmi nude otpremnine kakve dobijaju radnici u kompanijama koje nisu likvidne i ne rade. Ona je napomenula i da nisu istinite informacije o tome da je General eksport (Genex), ostao u dugovima, a da je u ICG prenet zdrav segment poslovanja. „Nema dokumentacije koja bi to potkrepila, ali čak i da u Genexu postoje dugovi, savetnik za privatizaciju je bio u obavezi da ih prikaže. Međutim, nije prikazana ni imovina, ni predstavništva firme, ni nekretnine, a Genex je bio gigant koji je osamdesetih godina dnevno odvajao milion nekadašnjih nemačkih maraka za privredu Srbije, imao obveznice na donosioca kod Narodne banke u vrednosti od 590 miliona dolara i bio nosilac licenci velikih svetskih imena poput Mekdonaldsa. 

Dakle, nema dokaza da je ICG propala firma“, ocenila je Simonović Badža zapitavši se kome će otići ostatak novca i imovine kada radnici budu izbačeni na ulicu sa po 250 evra po godini staža, i zaključila da je sve što zaposleni ICG−a traže, poštena privatizacija. Zoran Jelenković, predsednik štrajkačkog odbora Samostalni sindikat Kopaonik, podsetio je da je prošle godine radi formiranja JP „Skijališta Srbije“ na Kopaoniku od ICG−a oduzeto 27 žičara sa 65 kilometara uređenih staza, kompletna mehanizacija za njihovo uređenje, kao i plac hotela „Bačište“ sa pet hektara zemljišta u srcu Kopaonika, sa trafo−stanicama, teniskim terenima i parkinzima, sve u vrednosti od 24 miliona evra. On je dodao da radnici od tada protestuju na svakih deset dana i da je sprečeno dalje oduzimanje imovine, i najavio da će posle Nove godine uslediti blokada svih prilaznih puteva Kopaoniku, a krajem januara i potpuna blokada tog popularnog zimovališta.(„Pregled“)

Pogledajte još