Sudije same odlučuju, nismo im davali naloge

BEOGRAD, 7. novembra 2010. (Beta) - Čelnici fudbalskog takmičenja Srbije rekli su da sudije individualno reaguju na politička skandiranja sa tribina i da nisu dobili nikakva uputstva kako da postupaju u takvim situacijama.

Komesar za takmičenje Super lige Srbije, Branislav Delić rekao je agenciji Beta da je sudija sam procenio da treba da se zaustavi igra na današnjoj utakmici Smederevo-Rad zbog toga što su gostujući navijači pevali uvredljivu pesmu protiv predsednika Borisa Tadića.

"Niko od sudija nije dobio nikakav nalog kako da postupa, to je individualno. U pravilniku o takmičenju navodi se da je zabranjeno isticanje političkih parola, tako da je sudija sam odlučio za ovakav korak", rekao je Delić.

Susret je pred kraj prekinut na oko pet minuta zato što su gostujući navijači pevali "spasi Srbiju i ubij se, Borise". Spiker na stadionu ih je zamolio da prestanu sa takvim skandiranjem, što su oni i učinili, a meč je nastavljen.

Delić je rekao da to za takmičenje nije za sada problem i da uprava lige želi da deluje "edukativno" na navijače.

"Nije to neki poseban problem sada. Uglavnom delujemo upozorenjima i edukativno. To je naše razmišljanje za sada i klubovima savetujemo da i oni deluju u istom pravcu", rekao je Delić.

Generalni sekretar Zajednice prvoligaša Miodrag Janković rekao je Beti da je utakmica prekinuta zbog izmene, a da je sudija sam odlučio da iskoristi taj prekid da spikeru prenese molbu navijačima.

Istu pesmu pevali su i navijači Crvene zvezde protiv OFK Beograda u subotu, ali utakmica nije prekidana.

"Nije ni ovde prekidana. Koliko sam čuo, bila je izmena, pa je sudija iskoristio da prenese upozorenje navijačima. Na Zvezda - OFK je bilo više ljudi, pa sudija možda nije čuo. Smatramo da takvim stvarima nije mesto na stadionima", rekao je Janković.

Pesma "spasi Srbiju i ubij se" peva se više od 10 godina na stadionima u zemlji, a pre Tadića bila je usmerena na bivšeg premijera Vojislava Koštunicu, a smišljena je protiv nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića.

Nikada ranije utakmice nisu prekidane zbog nje.

"Nije ni sada prekinuta zbog toga, kažem. Ranije se radilo isto kao sada - upozorenjem spikera. Za sada će ostati na tome, a da li će se nešto menjati u budućnosti odlučiće disciplinski organi", rekao je Janković.

Pogledajte još