Dečji oktobarski salon

Dečji oktobarski salon sa temom "Deca i dizajn" svečano je otvoren u Muzeju primenjene umetnosti. 42. salon sa 243 rada iz 58 škola, vrtića, likovnih radionica... 1000 nasmejanih i sretnih lica dece, roditelja, nastavnika... 

Izložbu je otvorio Benoa Šnajder, pomoćnik savetnika za saradnju Francuske ambasade u Beogradu, a u muzičkom delu programa učestvovali su učesnici Frankofonije i đaci Francuske škole u Beogradu. Na salonu su izloženi i radovi dece iz ruske i francuske škole u Beogradu, kao i radovi gostiju škola iz Italije. Izložbu prati odličan katalog, za koji je tekst napisala Angelina Folgić- Korjak. Treba ga pročitati, a sadrži mnogo reprodukcija koje ilustruju ovu izložbu na najbolji mogući način. 

Žiri salona dodelio je nagrade deci i njihovim nastavnicima, a mnogobrojni sponzori potrudili su se da gosti budu posluženi slatkišima i sokićima i baš je bilo lepo. Pravi mali veliki dečji međunarodni salon.

Tata, slikaj me pored ovog rada; Mama, vidi zmaja; Što je dobar ovaj strip; E, baš je lepa ova slika; A jesi li probao ove kolačiće?; Žedan sam, ja bih još soka; Tata, treba da mi kupiš nove bojice; A kako se radi ovo sa ovim cepkanim papirićima?; Kad opet imamo likovnu sekciju? Mama, mama, gde je tata? Ćao, vidimo se sutra u školi...

Deca su svet iskrenosti, mašte, lepote, dobrote... treba im samo dopustiti da se slobodno igraju i u toj igri iskažu svoje misli i osećanja. A mi odrasli, ako smo pametni, treba samo da ih pažljivo posmatramo i učimo od njih. Neću da kažem da sam ja, eto, mnogo pametan, ali da sam bio na izložbi, to moram da vam kažem, i to sa zadovoljstvom. I da se zahvalim, prvo mladim umetnicima, ali i svima koji su učestvovali i pomogli u realizaciji salona. 

A, pošto mi se svidelo, a u velikoj gužvi nisam uspeo da dobro vidim baš sve, sigurno ću otići još jednom. Ima vremena, izložba će biti otvorena do 18. novembra 2007. godine. Pa se vidimo!!!

Ja sam onaj što ga sin vodi za ruku kroz izložbu, da se ne bih izgubio u ovom dečjem svetu...

Pa lepo, deco, mame, tate... za ruke i pravac 42. dečji oktobarski salon.

Dragan Kljajić

Pogledajte još