Janković hoće rezultat, ali i igrače za A tim

BEOGRAD, 11. novembra 2010. (Beta) - Novi selektor mlade fudbalske reprezentacije Srbije Aleksandar Janković rekao je u četvrtak da će istovremeno raditi na stvaranju igrača za A selekciju i postizanju dobrog rezultata u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2013. godine.

"Moj rad u mladoj reprezentaciji ići će u dva pravca. Jedan je stvaranje igrača za A tim. Velika većina sadašnjih reprezentativaca igrala je i za mladu. Drugi pravac je stvaranje rezultata, jer su sadašnji seniorski reprezentativci svojevremeno u dresu mladog tima imali velike uspehe", rekao je Janković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Janković je na klupi mlade reprezentacije zamenio privremenog selektora Tomislava Sivića, koji je došao na klupu umesto Radomira Dujkovića pošto su "orlići" izgubili šanse da se kvalifikuju za EP 2011.

"Poznajem veliku grupu igrača iz mlade reprezentacije. Neki od njih su igrali u prošlom ciklusu kvalifikacija i u sledećem bi trebalo da budu nosioci. Ta ekipa biće dopunjena mlađim igračima", kazao je Janković.

On je rekao da će se potruditi da "u što kraćem roku" formira stručni štab i da počne da prati kandidate za nacionalni tim.

U dosadašnjoj trenerskoj karijeri Janković je radio u nekoliko klubovima medju kojima su najpoznatiji Crvena zvezda i belgijski Lokeren.

"Funkcija selektora je, ipak, mnogo drugačija. Selektorski posao nije onaj klasičan, svakodnevni i terenski. Ovo je prestižna funkcija koja sa sobom nosi i veliki izazov", naveo je Janković.

Janković je u prethodne dve godine analizirao protivnika za A selekciju, koju je predvodio Radomir Antić.

"Kod mene nema žala za mestom u stručnom štabu A reprezentacije. Prihvatiću sve što se od mene traži, jer je nacionalni tim iznad svih drugih interesa. Koncentrisan sam na to da posao koji sam dobio radim na najbolji moguć način", objasnio je.

Janković je rekao i da očekuje da ima dobar odnos sa starijim kolegom, selektorom A reprezentacije Vladimirom Petrovićem Pižonom.

"Poštujem selektora Petrovića, čak mi je bio i trener u jednom periodu u Crvenoj zvezdi. Kao mladji i po godinama i po funkciji učiniću sve da imamo što bolju komunikaciju", rekao je on.

Janković će na klupi "orlića" debitovati 9. februara u prijateljskoj utakmici u Izraelu.

Novi selektor u reprezentaciju za ciklus kvalifikacija za EP 2013. moći će da zove igrače koji su rodjeni posle 1. januara 1990. godine.

Žreb za kvalifikacione grupe za EP održaće se 4. februara sledeće godine u sedištu Evropske fudbalske unije (UEFA) u Nionu.

Pogledajte još