Umro producent Dino De Laurentis

RIM, 11. novembra 2010. (Beta) - Poznati italijanski producent Dino De Laurentis umro je u četvrtak u 92. godini u Los Anđelesu, prenele su italijanske novinske agencije.

Od prvog filma "L'ultimo Combattimento" iz 1940, De Laurentis je kao producent snimio skoro 150 filmova, uključujući "Gorki pirinač" Đuzepea de Santisa i Felinijeve "Kabirijine noći" i "Ulicu". Tokom 1960-ih godina radio je, pored ostalog, na filmovima "Barbarela" i "Dijabolik". U narednoj deceniji preselio je studio u SAD gde je, pored ostalog, snimio filmove "Serpiko", "Tri dana kondora", "Zmijsko jaje", "Regtajm", "Konan Varvarin" i Plavi somot".

Među njegovim filmovima su i rimejk "King Konga", "Orka, kit ubica", "Beli bufalo", rimejk "Fleša Gordona" i "Noć veštica 2". Snimio je velike filmske spektakle kakvi su "Rat i mir" i "Biblija", kao i nekoliko adaptacija knjiga Stivena Kinga, uključujući "Zonu mrtvih" i "Srebrni metak". De Laurentis je bio producent dva nastavka filma "Kad jaganjci utihnu" - "Hanibal" i "Crveni zmaj", kao i filma "Uzdizanje Hanibala", priče Hanibalovom detinjstvu i tome kako je postao serijski ubica. De Laurentis je dobio Oskara 1957, za "Ulicu", a nagradu je podelio sa svojim čestim saradnikom Karlom Pontijem. Pre devet godina dobio je počasnu nagradu američke akademije za film Irving G. Talberg.

Pogledajte još