Većina protiv izlaska Srba na kosovske izbore

BEOGRAD, 11. novembra 2010. (Beta) - Većina predstavnika stranaka u Skupštini Srbije ponovila je u četvrtak da se nisu stekli uslovi za izlazak Srba na kosovske izbore, dok Liberalno demokratska partija (LDP) smatra da je Vlada Srbije pogrešila što Srbe nije pozvala da učestvuju na tim izborima.

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija Branko Ružić rekao je novinarima u parlamentu da je Vlada iznela jasan stav da nema uslova za učešće Srba na kosovskim izborima.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta kazala je novinarima u parlamentu da bi izlazak Srba na kosovske izbore bio "poguban" i time bi se dao legitimitet kosovskim institucijama i nezavisnosti Kosova.

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović je, međutim, pozvao Srbe da glasaju na kosovskim izborima i aktivno učestvuju u institucijama Kosova. Jovanović je ocenio da se time ne narušavaju interesi države.

Izlasku Srba na kosovske izbore protive se i opozicione Demokratska stranka Srbije, Srpska napredna stranka i Nova Srbija.

Pogledajte još