Varga i Kacin razgovarali o budućoj rezoluciji EP o Srbiji

BEOGRAD, 11. novembra 2010. (Beta) - Predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varga razgovarao je u četvrtak u Beogradu sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom o budućoj rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji, koja bi trebalo da bude usvojena u januaru.

Varga je naveo da je danas istekao rok za amandmane na predloženu rezoluciju o, kako je ranije danas precizirao Kacin, "evropskoj integraciji Srbije".

Dvojica zvaničnika su istakla da Srbija na putu ka EU "mora da postigne vidni napredak u narednim mesecima" po pitanju regionalne saradnje, saradnje sa Haškim tribunalom i u reformi pravosuđa.

Varga je u tom smislu posebno istakao pitanje nove mreže sudova, navodeći da rešenja koja su usvojena pre više od godinu dana "u određenoj meri otežavaju ostvarirvanje prava manjina", što će, po njegovim rečima, "značiti i određenu prepreku na putu evropskih integracija".

Kacin je čestitao Srbiji na uslovnom "zelenom svetlu" oličenom u predlogu "da može da joj se pošalje upitnik". On je ponovio da je cilj da se Srbija "što pre osposobi ne da napravi korak dalje, već da počne da preskače na putu ka EU, kako bi nadoknadila izgubljeno vreme".

Pogledajte još