Haradinaj ponovo pred Haškim sudom

HAG, 11. novembra 2010. (Beta) - Ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998. godine stavljaju se na teret tadašnjem regionalnom zapovedniku OVK Ramušu Haradinaju novom optužnicom po kojoj će mu ponovo suditi Haški tribunal.

Uz Haradinaja, za kršenje zakona i običaja ratovanja, u šest tačaka, optuženi su njemu potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj. Sve tačke optužnice odnose se na zlodela počinjena nad pritvorenima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana, od 1. marta do 30. septembra 1998. godine.

Ponovno suđenje Haradinaju i saoptuženima u Hagu počeće 2011. godine, proizlazi iz nedavne rasprave o stanju u postupku.

Prema optužnici, objavljenoj u Hagu, njih trojica bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo "zlostavljanje srpskih civila, kao i Albanaca i Roma koji su sarađivali sa srpskim snagama ili ih je OVK smatrala kolaboratorima, kao i onih koji nisu podržavali OVK".

Prvom tačkom, Haradinaj, Baljaj i Brahimaj optuženi su za ubistvo Ivana Zarića, Agrona Beriše i Burima Bejte, romske nacionalnosti, koje je OVK privela u jablanički logor 19. maja 1998.

Pogledajte još