Pomoć stiže u Kraljevo

BEOGRAD, 11. novembra 2010. (Beta) - Dodatnih 150 vatrogasaca, spasilaca i pripadnika civilne zaštite iz cele Srbije stiglo je u četvrtak u Kraljevo gde će pružiti neophodnu pomoć na saniranju posledica zemljotresa koji je zadesio taj grad i okolinu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, oni će na 11 lokacija u Kraljevu i okolini deliti humanitarnu pomoć, postavljati šatore, a deo ekipe će sa komisijama raditi na proceni oštećenja objekata.

Štab za vanredne situacije Kraljeva pregledao je do danas 7.473 objekta u tom gradu, a 17,3 odsto, odnosno 1.284 zgrade nisu za upotrebu, dok će 6.189 biti sanirano.

Ministartvo kulture Srbije Srbije saopštilo je u četvrtak da je organizacija UNESKO spremna da pomogne u saniranju štete koja je u zemljotresu načinjena na kulturnim zdanjima. O modalitetima pomoći dogovoriće se sledeće nedelje na sastanku u Parizu generalna direktorka Uneska i ministar kulture Nebojša Bradić.

Predsednica Skupstine Srbije Slavica Đukić-Dejanović najavila je da će parlament o dodatnoj pomoći Kraljevu odlučiti posle usvajanja rebalansa ovogodišnjeg budžeta. Kraljevo su danas posetili predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, kao i opozicioni lideri Tomislav Nikolić i Velimir Ilić.

Pogledajte još