Incko: 15 godina posle Dejtona, BiH nestabilna

NJUJORK, 12. novembra 2010. (Beta-AFP) - Situacija u Bosni i Hercegovini je još nestabilna, 15 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog nedostatka dijaloga i volje za kompromise, ocenio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko u obraćanju Savetu bezbednosti UN u Njujorku.

"Danas, petnaest godina posle potpisivanja mirovnih sporazuma u Dejtonu, još nema dovoljno dijaloga i kompromisa. Na žalost, u zemlji i dalje prevlađuju nacionalistički programi", rekao je Incko u četvrtak uveče podnoseći izveštaj Savetu bezbednosti UN.

Incko je naveo da nije bilo napretka u reformama potrebnim za prključenje zemlje Evropskoj uniji i NATO-u tokom protekle godine. "Naprotiv, zabeleženo je izrazito povećanje negativne retorike koja seje razdor, kao i nazadovanje po pitanju reformi", rekao je on.

Visoki predstavnik je objasnio da državne institucije u BiH ne funkcionišu ispravno i da bosanski Srbi usvajaju svoje zakone. Incko je, međutim, naglasio da podela zemlje ili secesija nisu rešenje. Da je BiH mogla da se podeli mirnim putem to bi se desilo 1992. godine, rekao je Incko i dodao: "To nije bilo moguće tada i nije moguće danas".

Pogledajte još