Zvezdi treba novi Miljanić

Kriza na zelenom polju Crvene zvezde ne jenjava, a od utakmice do utakmice oscilacije idu od “nemila do nedraga”. Da nije bilo probuđenog ega starijih igrača, potkrepljenih motivom jednog tinejdžera Marka Vešovića i golgeterskog njuha sad možemo već reći spasioca sezone Andrije Kaluđerovića, crveno-beli brod bi na rezultatskom planu potonuo u Kupu. Od, trebalo bi reći, talentovanih momaka iz Teleoptika, od koji je većina odigrala 12 utakmica u 30 dana!

Zvezda je imala igru, znalo se tačno ko šta radi na terenu, niz pobeda se popeo na sedam, posebno je bila kvalitetna partija u Lučanima protiv Slobode PS (3:0). A onda je došao derbi, gde se poginulo bez “ispaljenog metka”, anarhija, agonija i sramota u Kuli, pa jedva iščupana pobeda nad OFK Beograd uz spasavanje žive glave i pobeda nad Teleoptikom u Kupu u 89. minutu. U igri bez igre. Trener Aleksandar Kristić, upitan da prokomentariše šta se dešava sa Zvezdom i da li će nešto promeniti, odgovara:
- Učiniću zaista sve da trgnem ekipu kako bi odigrali na potrebnom nivou!

I ništa više od toga. Hoće li biti “hlađenja”, promena u timu, kazni... Zašto igrači ulaze malokrvno u meč, pa vade kestenje iz vatre, zašto počnu da igraju tek kad se sa tribina čuje “igrate kao p...” i “srce na teren”? To su samo neka od pitanja na koja odgovori ne stižu od trenera Kristića, kome svakako nije lako, jer je neiskusan, a problemi se nagomilavaju.

Odgovore nismo dobili ni od legendi kluba, trenera, bivših selektora, funkcionera koji gledaju mečeve. Neki iz opravdanih razloga, kao Vladica Popović koji je tek izašao iz bolnice posle operacije kuka, i Dušana Savića koji je pod jakom prehladom, a drugi, pak, jer nisu gledali mečeve u kontinuitetu...

Očigledno da malo ko hoće da priča o slaboj igri Zvezde i razlozima tih slabosti, jer bi morao da se mnogima iz kluba konfrontira. Nije Don Kihot, ali je Dušan Maravić pristao da govori o temi: kud plovi crveno-beli brod?
- Nije se odjednom sve izgubilo i došlo u kritičnu situaciju. Zvezda je gigant u svakom smislu koji je na udaru, ne od juče, već unazad mnogo godina. Ova kriza je posledica nesrećnih okolnosti minimum poslednjih pet godina. Kad pričamo o igri, uzrok je struka i nedovoljno dobra selekcija igrača, kako domaćih, tako i stranih - uverava Maravić. - Ali, mi treba da nađemo izlaz, da nađemo Miljana Miljanića iz 1965. godine, kad su navijači palili stative i cepali mrežu.

Zastao je Duda, ne želeći da ga pogrešno shvate ljudi iz sadašnje uprave, ali rekao je da klub treba da nađe rešenje u “zvezdaštvu”, nečemu po čemu je Zvezda bila sinonim decenijama.
- Sve generacije Zvezde, i ove u klubu i one van njega, Šeki, Džaja... baš svi, moraju da se ujedine, da sednu za sto i prvo dijagnostikuju virus, a tek potom sprovedu terapiju. Nema magičnog štapa, ne pomažu nama ni Ferguson, Murinjo. Zvezdu iz ove situacije mogu da izvuku samo “zvezdaši”, ali ne pojedinci, već svi oni koji su decenijama učestvovali na razne načine u stvaranju velikog kluba - uveren je da je to jedino rešenje Dušan Maravić.

Zvezda je na potezu.

(old_image)
Kadua "hladi" klupa

Vezni red Crvene zvezde igrački i po imenima trebalo bi da bude najjača karika. Avalah Isah, Dejan Milovanović, Ognjen Koroman i Kadu Mendeš su kvartet koji je pokazao samo delić kvaliteta.

Na stranu povrede, kasniji dolazak na pripreme, njih četvorica su odgovorni za kreaciju Zvezdine igre i u prethodnim mečevima nisu bili na nivou, posebno Brazilac Kadu. On je u poslednje dve utakmice bio i izviždan, a trener Kristić ga je protiv Teleoptika izveo na poluvremenu. Izvesno da će ga “ohladiti” na klupi za rezerve za meč na Banjici.

Spasilac

Kad je teško - Andrija Kaluđerović. Zvezdin spasitelj ove sezone pretplatio se na epitete “čovek odluke” i majstor za golove u 90. minutu. On je jedini iz redova crveno-belih “izoštrio” protiv “optičara” i sa dva gola (ukupno šest u Kupu) odveo Zvezdu u polufinale.
- Uh, teško nam ide, mučimo se ali nekako guramo. Koji su uzroci naše muke, zašto ne igramo kao u jednom delu sezone, ne znam.

Zvezda mora pošto-poto da pobeđuje, kako zna i ume, i kad je dobro i kad je loše. Ja potpisujem sve pobede, bilo kakve da su - jasan je Kaluđerović.

Golgeter Zvezde je postigao deset golova u sezoni, četiri u prvenstvu (Jagodina, Javor, Metalac, Sloboda PS) i šest u Kupu (po dva Slogi, Borcu i Teleoptiku). I uvek kad je bio strelac Zvezda je pobedila, od deset čak šest je postizao u poslednjih pet minuta utakmica.

www.novosti.rs

Pogledajte još