Artemije osniva novu crkvu?

BEOGRAD, 12. novembar 2010. (FoNet) - Penzionisani vladika Artemije i grupa bivših monaha Crne reke obavestili su Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da će, ako im se ne vrati Raško-prizrenska eparhija, osnovati "novu crkvu", piše danas Blic.

Uoči drugog redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 17. novembra, penzionsiani episkop Artemije pismeno je otkazao poslušnost saboru SPC.

Povod za ovo pismo, koje je Artemije napisao Svetom sinodu u "egzilu u manastiru Šišatovac", predstavlja "privremena zabrana svih sveštenodejstava", koju mu je izrekao sinod.

"Čast Nam je obavestiti Vas da se sa istom odlukom, kao nekanonskom, ne slažemo, da je ne primamo, i da joj se ne možemo povinovati", piše Artemije u prvom licu množine.

To za odbegle monahe i bivše klirike iz manastira Crna reka, koji su se privremeno okućili na imanju "grešnog Milije kraj Čačka", predstavlja poruku da "nisu usamljeni"
i da će "uz podršku nekih arhijereja, ako im se ne vrati Raško-prizrenska i Kosovsko-metohijska eparhija, osnovati novu istinsku Svetosavsku crkvu".

Artemijevo pismo, inače, datirano je još 13. oktobra, ali je tek juče upućeno najvišem organu SPC.

Pogledajte još