Sednica završena, učesnici rasprave podržali dijalog Beograda i Prištine

UJEDINJENE NACIJE, 12. novembra 2010. (Beta) - Predstavnici članica Saveta bezbednosti UN u petak uveče su na sednici u Njujorku podržali pregovarački proces Beograda i Prištine, ukazujući istovremeno na važnost izbora na Kosovu 12. decembra.

Izražavajući podršku Kosovu na putu evroatlantskih integracija, ambasadorka SAD u UN Rozmari Di Karlo je izrazila žaljenje zbog odluke vlasti Srbije da pozovu kosovske Srbe da ne učestvuju na predstojećim izborima. Di Karlo je pozdravila dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, ali je naglasila da to nije razgovor o statusu, pošto je posle proglašenja nezavisnosti "to poglavlje zatvoreno".

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin izrazio je nezadovoljstvo situacijom na severu Kosova, a smanjenje broja pripadnika Kfora je ocenio preuranjenim. Predstavnik Velike Britanije pozvao je Beograd i Prištinu da stave međusobne razlike po strani i sarađuju radi budućnosti.

Predstavnik Francuske izrazio je žaljenje zbog bojkota izbora na Kosovu i pozvao sve strane da podrže demokratski proces na Kosovu, ukazujući da je veoma važno da Kosovo nastavi s naporima za uspostavljanje pravne držaave.

Pogledajte još