Hor "Glinka"

"Konac delo krasi", glasi narodna poslovica. Propusti u organizovanju ovogodišnjih 39. Beogradskih muzičkih svečanosti (BEMUS) padaju u zaborav posle nastupa ruskog hora "Glinka", koji je zatvorio festival. 

Loše ažuriran sajt BEMUS-a, nesnalaženje onih koji neguju klasičnu muziku, stalna upitanost "imamo li mi publiku za ovako nešto" postaju prošlost pri prvom pogledu na veliku salu Centra "Sava", ispunjenu do poslednjeg mesta. Za "Glinku", koji je predvodio dirigent Vladislav Černušenko, u Beogradu 2007. godine tražila se karta više. 

Očigledno je da Beograd ima publiku, ako mu se ponude prave vrednosti u pravo vreme. Dugo se ovde nije moglo čuti nešto slično, komentatori kulturnog života već su počeli da pišu o dešavanjima poput ovog kao o "godišnjim žetvama" - jednom ili dvaput godišnje... 

"Glinka" je, s druge strane, priča za sebe. Da se kojim slučajem ponovo biraju svetska čuda, možda bi valjalo nominovati upravo njih, jer su horsku umetnost doveli do najvišeg stepena. Oko 50 pevača kao da diše jednim dahom. Svi su jedno i jedan je sve. Kristalni zvuk, bez preterivanja i kićenja, uz koji se zaboravlja na vreme. Ljudski glas kao kruna svega i najuzvišeniji instrument. 

U prvom delu koncerta izvedene su duhovne kompozicije "Gospodi, usliši molitvu moju" Arhangelskog, "Ninje otpuščaješi" Rahmanjinova, "Tebe pojem" Stevana Mokranjca, "Da ispravitsja molitva moja" Česnokova i "Svjat Gospod" Čajkovskog. Prava poslastica za sve ljubitelje ove muzike, koja traži celog čoveka. 

Drugi deo koncerta posvećen je ruskoj narodnoj tradiciji. Čule su se kompozicije "Večernji zvon" Novikova, "Lastavica" Kosopova, "Ej, uhnjem" Kolovskog, "U tamnoj šumi" Paščenka... 

Akademska državna kapela Sankt Peterburga, poznatija pod imenom Hor "Glinka", u početku se zvala Carsko pevačko sveštenstvo. Ansambl je osnovao car Ivan III 1479. godine, kao svoj privatni hor. U ovom horu pevali su i Ivan Grozni i Petar Veliki. 

Godine 1837. komozitor Mihail Glinka, začetnik ruske nacionalne škole, postaje direktor hora. "Glinka" je bio jedan od prvih sovjetskih horova koji je gostovao u inostranstvu. 

Pod upravom dirigenta Vladimira Černušenka Hor je počeo da snima rusku duhovnu muziku. Repertoar je veoma širok i sadrži ostvarenja brojnih svetskih, a Hor je prepoznatljiv po izvedbi muzike ruskih kompozitora. 

Danijela Tadić

Pogledajte još