Bora Čorba na splavu

Pored koncerata sa bendom, frontmen Riblje čorbe Bora Đorđević već duže vreme redovno održava i samostalne nastupe, kao što je bio ovaj sinoć na splavu “Hrabro srce” kod hotela “Jugoslavija”. Mogu se oni definisati opisno, mogu se upotrebljavati izrazi koji kruže oko suštine kao kiša oko Kragujevca, ali, najprostije – to su pošteno odrađene tezge, i on se toga ne stidi.

Bori treba odati veliko priznanje što je ovih dana uopšte aktivan. Kao što je poznato, nedavno je, pre koncerta u Kosovskoj Mitrovici, slomio nogu, ali ga to nije sprečilo da na štakama ode i do Londona i do Ljubljane i, sedeći, maksimalno profesionalno odradi zakazane koncerte "Riblje čorbe". I sada je na bini bila stolica, a Bora je, kao i obično kada nastupa sam, pevao “preko” studijskog snimka.

Naravno, kada je u pitanju "Riblja čorba", nije nikakav problem zaređati sa hitovima. Dominirale su pesme iz standardnog koncertnog repertoara benda, uz poneke numere koje su, takođe, uobičajen deo programa na ovakvim nastupima, kao što su „Rokenrol za kućni savet”, „Nemoj da ideš mojom ulicom” i „Lud sto posto”. Znajući da "Čorba" sprema novi album, i da je u najavi veliki adut, balada „Bože, koliko je volim”, odsvirana na poslednjim koncertima, neki fanovi su se ponadali da će je premijerno čuti na „Hrabrom srcu”. Međutim, Bora je ipak pružio prst, ne i celu ruku, pročitavši samo tekst pesme. Dakle, ubrzo će ovi stihovi biti horski pevani na koncertima "Riblje čorbe": 

Ponedeljak je pred vratima
to niko od nas ne sme da pomene
ljubimo se satima
sve dok nas jutro ne opomene
Bože, koliko je volim

Spavaš na mome ramenu
umesto jastuka sam ti ga ponudio
ja se ne usuđujem da dišem
da te slučajno ne bi probudio
Bože, koliko je volim

I dok se borim da ne izgorim
jer kao šumski požar plamtim
gledam te dugo, o, moja tugo,
svaku sitnicu želim da pamtim
Bože, koliko je volim. 

Finiš je protekao u znaku pesama koji redovni posetioci "Čorbinih" koncerata već odavno izgovaraju kao jednu reč „anđeolutkađubre”, plus snažni „Prezir” i, za laku noć – „Dobro jutro”.

U kasnim noćnim satima pozdravio nas je Bora, ali i ljudi sa MIP radija i iz televizije City 1 koji su organizovali ovu, kako kažu, veliku žurku. Posebne pohvale idu na račun naše radijske legende Saleta Ilića, koji je svojim muzičkim izborom ( "Whitesnake", "Purple", "Rolling Stones", "ZZ Top"...) učinio da publika u sjajnom raspoloženju dočeka Borin izlazak na binu.

Milan Ćunković

Pogledajte još