SVE VEĆE INTERESOVANJE ZA IMUNIZACIJU: Vakcinu dobila 41.000 građana više nego lane

Više od 72 odsto, od ukupno obezbeđenih 286.800 doza vakcine protiv gripa, potrošeno je do 1. novembra, odnosno za dve nedelje od početka zaštite najugroženijih kategorija stanovništva o trošku osiguranja, saznaju "Novosti" u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Vakcine još ima u svim zdravstvenim ustanovama, tvrde u "Batutu", jer se preraspodelom iz ustanova u kojima je ostalo najviše zaliha, ona transportuje tamo gde je interesovanje građana za imunizaciju najveće.

Trenutno je 41.000 više vakcinisanih nego u isto vreme prošle godine. U "Batutu" kažu da je napravljena dobra procena, kada je za ovu sezonu preporučeno 50.000 doza više nego lane.

- Najveći odziv za vakcinaciju imamo na teritoriji Moravičkog, Topličkog, Južnobanatskog i Rasinskog okruga - objašnjavaju u "Batutu".

Zdravstvene ustanove na teritoriji grada Beograda i Severnobačkog okruga trenutno raspolažu polovinom od ukupno planiranih i isporučenih doza. U Beogradu je, recimo, u trećoj nedelji vakcinacije registrovan porast interesovanja od 25 odsto u odnosu na prošlu sezonu.

U valjevskom Domu zdravlja vakcinu protiv sezonskog gripa primilo je više od 2.420 osoba. To je za oko 700 vakcinisanih više nego za isto vreme prošle godine. Ovaj dom zdravlja ima još oko 500 doza.

- Ove godine smo dobili jednu od najsavršenijih vakcina, četvorovalentnu, koja pokriva prognozirane sojeve A i B virusa. Zahvaljujući angažovanju izabranih timova lekar - sestra, ali i medijima, građani su bolje upoznati sa tegobama koje mogu da imaju usled virusa gripa. Shvatili su značaj prevencije, a jedina prava prevencija je vakcina. U poslednje tri godine primećuje se pojačano interesovanje za vakcinaciju, a ove sezone je to još izraženije - rekla je primarijus dr Radmila Mihajlović, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Valjevo.

Vakcinacija o trošku osiguranja obezbeđena je za ugrožene kategorije - starije od 65 godina, hronično obolele, zaposlene u zdravstvu... Procedurom je predviđeno da se pacijent javi svom izabranom lekaru, od koga će dobiti nalog za primanje vakcine. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a otpornost traje narednih šest do 12 meseci.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još