#NovembarFest - Tamburaški orkestar “Besane noći”: Ljubav prema tamburaškoj muzici je dugovečna

Drugi “Novembar Fest” – novosadski festival kobasice i čvaraka – održaće se od 15. do 17. novembra na Novosadskom sajmu (Hala br. 6, ulaz iz Branka Bajića), i okupiće proizvođače mesa i suhomesnatih proizvoda iz celog regiona.

U petak, 15. novembra, prvog dana festivala, od 19.00, nastupiće tamburaši, a nakon toga, od 21.00, uslediće koncert “Garavog sokaka”.

Drugog dana festivala, 16. novembra, održaće se takmičenje u pravljenju kobasica, a od muzičkog programa tu je nastup Meškarki sa tradicionalnom slovačkom muzikom, nakon kojih će nastupiti lokalni tamburaši, a potom, od 21.00 i legenda tamburaške muzike – Zvonko Bogdan.

Trećeg dana festivala, u nedelju 17. novembra, osim tamburaške muzike i takmičenja u pravljenju kobasica, od 18.00, biće organizovana Disnotor večera (All inclusive).

Za vreme trajanja manifestacije, svi posetioci će uživati u nastupima tamburaških orkestara, kao i folklornih društava iz cele Vojvodine, a kako smo se proveli prošle godine možete pogledati OVDE.

Tamburaška muzika je zajednički imenilac svih ljubitelja muzike, bez obzira na osnovni žanr kome inače veruju.

Međutim, čim se spomenu tambure ili tamburaši, odmah se pomisli na lumpovanje, razbijanje čaša po kafanama ili svatovima, upravo zato što je tambura brzo prešla u kafane, tu se odomaćila i pomešala se sa drugim instrumentima i sastavima.

Javili su se, pak, muzički stvaraoci, koji su počeli da komponuju i na taj način doveli su tamburašku muziku na zavidan muzički nivo.

Upravo pred festival razgovarali smo sa Srđanom Zecom iz tamburaškog orkestra “Besane noći” o tamburici i onome šta ona danas predstavlja, a koji će na Novembar Festu nastupiti sa svojom bandom u petak, 15. novembra, od 19.00 časova.

Na koji način možemo da objasnimo dugovečnost tamburaške muzike i ovakvog vida interpretacije?

- Tambura je na ovim prostorima od vajkada. Smatra se da je najstariji pisani dokument o tamburi na ovim prostorima putopis Nikolaja, pratioca francuskog konzula na putu za Tursku iz 1571. godine. Međutim, još u hronici romejskog cara Teofilakta Simokate iz 7. veka piše da su na granici Romejskog carstva uhvaćena tri Slovena koji su umesto oružja nosili žičane instrumente. Tambura je kroz vekove menjala svoj oblik i zvuk. Od prvobitne samice, koja je, kao što joj naziv govori, nije bila prilagođena sviranju u grupi u 19. veku, nastali su ostali tamburaški instrumenti prilagođeni kolektivnom, orkestarskom sviranju. Time je postavljen temelj tamburaškom umetničkom muziciranju i muzičkom stvaranju. Razlog ove dugovečnosti smatram da se može objasniti ljubavlju ljudi ovog podneblja prema tamburaškoj muzici koju su prenosili na mlađa pokolenja, ako ne svirajući, a onda pričama o besanim kafanskim noćima.

Kako festivali kao što je "Novembar Fest" utiču na stvaranje nove publike baš kada je u pitanju tamburica?

- Festivali kao što je "Novembar Fest" doprinose očuvanju tamburaške muzike i služe da uz stare ljubitelje tamburaša privuku i novu, kako mlađu, tako i stariju publiku.

Šta svi koje posete festival mogu da očekuju od tamburaškog orkestra "Besane noći"?

- Orkestar "Besane Noći" svim posetiocima ovogodišnjeg "Novembar Festa" obećava, da će pored uživanja u čvarcima, kobasicama i ostalim specijalitetima, moći da uživaju kako uz tamburaške i narodne evergrin melodije, tako i uz nešto moderniji zvuk.

Podsećamo da će posetioci biti u prilici da prisustvuju procesu pravljenja kobasica i čvaraka, ali i da probaju sve te ukusne đakonije.

Posebna atrakcija biće takmičenje u pravljenju kobasica gde će svoja umeća ukrstiti timovi – vojvođanskih sela, novosadskih kvartova, medija, kompanija i sportskih klubova.

Ulaz tokom tri dana festivala biće besplatan do 18.00, nakon čega će se naplaćivati, i to već po ceni od 200 dinara.

Festival organizuje kompanija Color Media Communications i Udruženje građana Best Fest, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Kupovina karata na sajtu Gigs Tix-a: http://www.gigstix.com/sve-ulaznice/11-festivali/2878-novembarfest .

Sve detalje programa možete saznati na linku: www.communications.rs/novembarfest2019.

Pogledajte još