ISTINA ILI MIT: Suvo voće nije dobro za zdravlje?

Svi volimo da u toku dana pojedemo šaku suvih šljiva, brusnica, kajsija... Naravno, sigurno je ovo ispravna odluka, jer je na kraju krajeva to samo voće, koje je mnogo bolje od čokolade. Ali, da je li moguće da živimo u neznanju i da suvo voće ustvari nije dobro za nas?

Zašto nije dobro: Sušeno voće je u osnovi sveže voće kome je oduzeta sva voda. Zbog uklonjene vode svaki komad voća je znatno manji, što znači da bi morali da jedemo mnogo više sušenog ako želimo da postignemo isti osećaj sitosti kao sa svežim.

Razmislite na ovaj način: U čašu možete da stavite mnogo više suvog nego svežeg grožđa. A mit da suvo voće sadrži mnogo više šećera od svežeg usled dehidracije nikako nije tačan. Jednostavno ćete konzumirati više voćnog šećera iz šoljice suvog grožđa nego iz šolje svežeg, jer mnogo više suvog voća može da stane u čašu. Sasvim logično.

Zašto jeste dobro: To je i dalje mnogo zdravija opcija za užinu od čipsa i čokoladnih kolačića. Zdrave kalorije i vlakna odmah daju energiju, pa sportisti često uzimaju suvo voće za vreme treninga. Ukratko, ako suvo voće jedete umereno - preporučena porcija je četvrt šolje - i kupite ga bez dodatnog šećera, bićete u prilično dobroj formi.

Izvor: Ženski magazin
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.