Niz propusta u radu Instituta u S. Kamenici

BEOGRAD, 15. novembra 2010. (Beta) - Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je niz propusta u organizovanju dopunskog rada radi lečenja od malignih bolesti u Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici i preporučio Pokrajinskom sekretariju za zdravstvo da razmotri težinu propusta i odluči o eventualnoj odgovornosti, saopšteno je u ponedeljak iz njegove službe.

U saopštenju Zaštitnika građana navodi se da je utvrđeno da je Institut za onkologiju Vojvodine organizovao lečenje od malignih bolesti kroz dopunski rad, iako je to lečenje obuhvaćeno obaveznim zdravstvenim osiguranjem i za njega Institut ima obezbeđene lekare.

Dodaje se da je Institut počeo sa obavljanjem dopunskog rada pre nego što je dobio neophodnu saglasnost Ministarstva zdravlja, a sa pojedinim zaposlenim na Radiološkoj klinici zaključio je ugovore o obavljanju dopunskog rada uprkos činjenici da im je, zbog štetnosti uslova rada, priznato pravo na skraćeno radno vreme.

Utvrđeno je i da je zdravstveni inspektor Ministarstva zdravlja uočio neke od nepravilnosti, ali da o njima nije obavešten osnivač Instituta, to jest pokrajina, niti su preduzete mere radi njihovog otklanjanja. Ministarstvo je Institutu dalo saglasnost na Plan dopunskog rada, a da pri tom nije utvrđivalo da li Institut ispunjava propisane uslove.

Pogledajte još