Sindikat traži smenu ministarke pravde

BEOGRAD, 15. novembra 2010. (Beta) - Beogradski odbor sindikata pravosuđa zatražio je u ponedeljak smenjivanje ministarke pravde zbog potpisivanja sporazuma sa manjinskim sindikatom koji nije bio u štrajku i zbog grešaka u sprovedenoj reformi.

"Greške plaćaju poreski obveznici i one se mere stotinama miliona dinara. Osim njene smene, zahtevamo i smenu članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca kao važnih 'činilaca za sprovođenje reforme pravosuđa", navedeno je u saopštenju tog sindikata.

Sindikat je izrazio očekivanje da će zaštitnik građana "iskoristiti svoja zakonska ovlašćenja i zatražiti razrešenje članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca i tako sprečiti njihovo prekoredno napredovanje kao nagradu za učinjeno".

"Piromanima koji su namerno podmetnuli požar ne sme se dozvoliti da ga gase. Reforma se ne može završiti u skladu sa evropskim standardima jer po njima nije ni započeta", ocenjeno je u saopštenju uz podsećanje na izveštaj Evropske komisije "da je reforma pravosuđa sprovedena suprotno evropskim standardima".

Pogledajte još