Ministar traži smenu u Ferariju

RIM, 15. novembra 2010. (Beta-AP) - Ministar bez portfelja u vladi Italije Roberto Kalderoli zatražio je od predsednika Ferarija Luke di Montecemola da podnese ostavku zbog, kako je rekao, sramnog završetka šampionata Formule jedan.

Vozač Ferarija Fernando Alonso bio je favorit za osvajanje šampionske titule u Formuli jedan, pošto je pre jučerašnje, poslednje trke Formule jedan u Abu Dabiju, imao 15 poena više od Sebastijana Fetela iz Red Bula.

Zbog loših odluka iz boksa Ferarija i pozivanja u boks, Alonso je trku završio na sedmom mestu, što je iskoristio 23-godišnji Fetel i pobedom u Abu Dabiju osvojio titulu. On je tako postao najmlađi šampion u istoriji Formule jedan.

Kalderoli je okrivio Luku di Montecemola za neuspeh Ferarija.

"On je kriv što se svi Italijani kao navijači Ferarija danas stide. Strategija ulaska u boks je bila sasvim pogrešna, neko za to mora da
odgovara, a to je Montecemolo. On bi odmah trebalo da ode iz Ferarija, da nam ne nanosi štetu", rekao je on.

Timski direktor Ferarija Stefano Domenekali priznao je da je ekipa na trci u Abu Dabiju napravila tri taktičke greške.

Oni su smatrali da Alonso mora da se bori za poziciju sa Markom Veberom iz Red Bula, umesto sa Fetelom, tim nije predvideo koliko će izdržati meke gume, što je dovelo do loše strategije pozivanja u boks i što nije uračunao moguće teškoće u obilaženju sporijih vozila u završnici trke.

Titulu u konkurenciji konstruktora osvojio je Red Bul, a Ferari je drugu godinu uzastopno ostao bez titule.

Poslednji koji je osvojio titulu za Ferari je Kimi Raikonen, koji je trijumfovao u šampionatu 2007. godine.

Pogledajte još