Renovira se bioskop "Jugoslavija” na Novom Beogradu

Za sanaciju i rekonstrukciju objekta bioskopa "Jugoslavija” u Novom Beogradu iz gradskog budžeta biće izdvojeno oko 90.000.000 dinara. U objekat će se privremeno useliti Pozorište "Duško Radović”, dok se rekonstruiše njihova zgrada. Nakon toga, u ovaj ovaj objekat biće smeštena neka ustanova kulture.

- Prostor bioskopa "Jugoslavija” u Novom Beoradu prethodnih godina koristio je "Beograd-film”, jer je bioskop u fondu poslovnog prostora grada. "Beograd-film” se odavno iselio iz tog prostora i nije bilo bioskopskih predstava. Mi smo odlučili da taj objekat, koji je inače veoma zanimljiv i u dosta dobrom stanju, ipak uredimo, rekonstruišemo i da u njega privremeno smestimo Pozorište "Duško Radović”. Nakon rekonstrukcije ovo pozorište će se vratiti u svoju kuću, a objekat bivšeg bioskopa "Jugoslavija” i dalje će biti namenjen kulturi. Imamo nekoliko ideja kako bi mogao da se koristi i nekoliko prioriteta koje moramo da rešimo ali, u svakom slučaju, to će biti ustanova kulture – rekla je Gorica Mojović, pomoćnik v. d. gradonačelnika Beograda. 

Kako bi Pozorište "Duško Radović” moglo da izvodi svoje predstave, u ovom objektu biće adaptiran i rekonstruisan prostor za komunikaciju, kao i postojeća bioskopska sala. Biće zamenjena prateća oprema, sedišta, podovi, zidovi i stepeništa. Postojeća scena će biti adaptirana u pozorišnu, rasveta i zvuk biće rekonstruisani, izgradiće se prostorije za potrebe zaposlenih u pozorištu. Radovi će obuhvatiti i zamenu hidrotehničkih instalacija, formiranje privremenih magacina, arhivskog prostora, magacina kostima. Projekat sanacije i adaptacije izradio je Saobraćajni institut CIP.

www.kontra.org.yu

Pogledajte još